Orbán programján is múlhat a plakáttörvény elfogadása

A kormányfőnek pénteken még Brüsszelben van dolga, de elvileg nem lehetetlen, hogy hazaérjen a szavazásra.

MN
2017. 06. 20. 14:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken, az előzetes napirendi javaslat szerint legkorábban 11.50-től szavaz az Országgyűlés ismét a plakáttörvény néven ismert, a köztársasági elnök által visszaküldött javaslatról. A Fidesz számára a jogszabály – lényegében az ellenzéki plakátkampányok korlátozása – annyira fontos, hogy minden képviselőt visszarendeltek a nyári szabadságról. 

A Fidesz–KDNP-nek jelenleg nincs meg a kétharmados többsége a választási eljárási törvény módosításához. Az ellenzéki pártok és független képviselők azt jelezték, hogy hiánytalanul ott lesznek pénteken a parlamentben, és elutasítják a javaslatot. Jelen állás szerint csak az Együtt lenne hajlandó megszavazni a törvényt, ha kormánypártok elfogadják a feltételeiket. Ennek kicsi az esélye, de elvileg a párt két képviselője elegendő lehet a kétharmadhoz.

Csakhogy egy ember részvétele nagyon kérdéses pénteken: maga a miniszterelnök, Orbán Viktor nem lesz elvileg aznap az országban, hiszen csütörtökön és pénteken tartják az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját Brüsszelben. Az ATV azt is kiszúrta, hogy az Európai Tanács eseménynaptárában az áll: Orbán pénteken délben vagy fél 1-kor sajtótájékoztatót tart Brüsszelben, tehát – ahogy Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke fogalmazott – „a formállogika alapján” nem lehet ott a parlamenti ülésen.

Ha Orbán nincs jelen pénteken, a kétharmadhoz már rögtön három ellenzéki képviselő átszavazása vagy távolmaradása kell. Viszont nem sokkal az ATV-nek adott megerősítés után Havasi korrigálta saját magát, és azt közölte, hogy „Orbán Viktor a Fidesz-frakció tagjaként a Fidesz frakcióvezetőjének utasítása szerint jár el”, magyarul részt vesz a szavazáson. Ez elég nehéz lesz, de végül is nem lehetetlen.

Az Európai Tanács ülései jobbára csütörtök este kezdődnek, és nem ritkán éjszakába nyúlnak. Másnap esetleg még megejtenek egy munkareggelit, majd következnek a sajtótájékoztatók. Viszont, ha Orbán kihagyja ezt a programpontot, akkor elcsípheti a Brussels Airlines 9.30-kor induló gépét Budapest felé – már ha nem bérelnek neki magángépet –, és menetrend szerint 11.20-kor a Liszt Ferenc repülőtéren lehet. Kék villogóval, a sebességkorlátozásokat teljesen figyelmen kívül hagyva akár be is érhet 11.50-re az Országházba, ha pedig késik, a házelnök húzhatja egy kicsit az időt.

Bár az MSZP-nek voltak javaslatai plakátügyben, kedden azt közölték, hogy nem nyújtanak be semmilyen javaslatot. Nyakó István sajtófőnök azt mondta: Botka László miniszterelnök-jelölt egyértelművé tette a párt országos választási bizottságának ülésén, hogy az MSZP nem adhat be olyan törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amely a Fidesz érdekében is állhat, amelyet a Fidesz is megszavazhatna és arra utasította a pártot, hogy vonja vissza korábbi javaslatát.

A Jobbik szerint viszont a Fidesz és az MSZP már megegyezett a plakáttörvény elfogadásáról és több baloldali képviselő biztosítani fogja a kétharmados többséget a pénteki parlamenti szavazáson. Volner János, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt: hétfőn, az ötpárti egyeztetésen maga is tanúja volt annak, hogy a két párt megegyezett a politikai tartalmú plakátok kampányidőszakon kívüli tiltásában, és nyilvánvalóvá vált, hogy a szocialisták akár Orbán Viktor hatalmának bebetonozásáért is hajlandóak összefogni a kormánypárttal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.