Római császárokról neveznek el utcákat Budapesten

Mindhárom császárnak volt pannóniai kötődése, de eddig valahogy elfelejtkeztek róluk.

MN
2017. 06. 13. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyebek mellett Traianus, Septimius Severus és Lucius Verus római császárokról neveznének el utcákat a budapesti III. kerületben – derül ki a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésének egyik előterjesztéséből. Az óbudai képviselő-testület – amelynek területén egykor Aquincum városa állt – még április végén döntött arról, hogy nevet ad öt, eddig jobbára csak helyrajzi számmal jelölt közterületnek, majd ezt a döntést terjesztette fel a közgyűléshez.

Ha a közgyűlés is jóváhagyja, a Békásmegyeri lakótelepen lesz a Traianus tér, amely a 98-tól 117-ig uralkodó császárnak állít emléket. Traianus trónra lépése előtt egyebek mellett Pannonia kormányzója volt, császári testőrségét is innen származó katonákból válogatta, később innen vezetett hadat Dacia ellen.

Lucius Verus 161-től 169-ig volt császár, Marcus Aurelius társuralkodójaként. Korábban ő is Pannonia kormányzója volt.

Septimus Severus 193 és 211 között uralkodott, császárrá válása előtt a pannóniai légiók parancsnoka volt. Pertinax császár meggyilkolása után a légiók kiáltották ki császárnak Carnuntumban. Ő emelte colonia rangra, vagyis tette római jogú településsé Aquincum városát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.