Szülés után egy nappal kiengednék az anyát és a babát

A szakember szerint az állami szektorban az a cél, hogy minél hamarabb felszabaduljanak az ágyak.

Kuslits Szonja
2017. 06. 22. 5:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár már a szülést követően 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával – tudta meg lapunk. Egy friss rendeletmódosítás tervezete szerint ez csak problémamentes terhesség és szülés után, az édesanya kérésére történhet ugyan, de félő, hogy a szakember- és helyhiány miatt a kórházak javasolják majd a nőknek, hogy menjenek haza, esetleg el is küldik őket.

A tervezet szerint a normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési testtömegű újszülötteket engedhetik majd haza, ha a szülés a 37. és a 41. terhességi hét között történt. Feltétel még mások mellett, hogy a terhesség problémamentes, az újszülött pedig spontán jöjjön a világra, és jó állapotban legyen.

Herczegh Szabolcs szülész-nőgyógyász a témával kapcsolatban hangsúlyozta: nagy dolog, hogy Magyarországon nem „szórják ki” a nőket a szülés után a kórházból úgy, ahogy azt Nyugat-Európában teszik, ahol a költségek miatt akár már 12 órával a gyermek világra jötte után menni kell.

Nálunk nem kellene idáig eljutni, hiszen órási vívmány, hogy itt 3 napot bent lehet tölteni.

Kifejtette azt is: magánintézményben már most is létezik úgynevezett ambuláns szülés, ami azt jelenti, hogy a szülés után 24 órával hazamehet az anya és a baba. Ezt az opciót viszont nagyon kevesen választják, náluk a kismamák körülbelül 5 százaléka; általában azok, akiknek már nem az első szülése volt. – A várandós nők általában arra koncentrálnak, hogy milyen legyen maga a szülés, pedig ezután következik az első napok rendkívül fontos része, a szoptatás. Hihetetlen nagy segítség lehet az anyáknak, hogy az első napokban mellre teszik nekik a babát, és megmutatják, hogyan szoptassanak. (Már ahol erre van elég idő és szakember.) Érdemes kihasználni a kórházban töltött három napot, az ott kapott segítséget. Nem jó előbb hazamenni – mondta Herczegh Szabolcs.

A tervezet szerint 24 óra után az intézményből való hazabocsátás csak abban az esetben alkalmazható, ha azt minden érintett egészségi állapota indokolja, ezért pedig az intézeti elbocsátó orvos a felelős. Ha valaki annak ellenére szeretné hazavinni a babáját, hogy ezt a gyermekorvos nem hagyta jóvá, a magánkórházakban alá kell írnia egy dokumentumot arról, hogy a tájékoztatás ellenére, saját felelősségre viszi el a kicsit. Így ez már nem az orvos felelőssége.

Az állami kórházakban jelenleg sajnos több osztályon is előfordulhat, hogy például szakember- és helyhiány miatt egy beavatkozás vagy műtét után hamarabb hazaküldik a beteget, mint indokolt volna, de a páciens zárójelentésén olykor ilyen esetben is az szerepel, hogy saját felelősségére távozott. Holott előfordul, hogy egyszerűen nincs más választása. Emellett az is gyakori eset, hogy hétvégére hazaküldik a betegeket, és csak hétfőn kell ismét befeküdniük vagy bemenni a zárójelentésért, miközben papíron folyamatosan a kórház betegei. Így hétvégén kevésbé leterheltek a nővérek, orvosok, miközben a kórház papíron hozza a működéséhez szükségesnek gondolt ágyszámkihasználtságot, és kapja a megfelelő finanszírozást az egészségbiztosítótól. Ez a rendszer persze nyilván nekik sem kényelmes, mégis a jelenlegi helyzetben sokan erre kényszerülnek. Pedig a babáknál esetenként kialakuló sárgaság is csak a 2-3. nap körül szokott megjelenni, ezért is érdemes tovább bennmaradni.

Herczegh Szabolcs ezzel kapcsolatban megjegyezte: az állami szektorban valóban az a cél, hogy minél hamarabb hazaküldjék a nőket a szülés után. Ennek oka, hogy a kórházi ágyak az utóbbi 15 évben tapasztalt leépítése miatt iszonyatos terhelésnek vannak kitéve az osztályok. Szinte futószalagon érkeznek a nők, és folyamatosan kell a hely. – Szerencsére nőtt a gyermekvállalási kedv, de ez fokozta az intézmények terheltségét is – fejtette ki.

Hiába eredményezhet tehát rémisztő helyzeteket, a tervezett módosítás oka szerinte az lehet, hogy így igazolható, a rendelkezésre álló kórházi ágyakon ellátható az összes szülő nő. – Mikor évtizedekkel ezelőtt szülész-nőgyógyászként kezdtem dolgozni, még 4-5 napot is bent töltöttek a nők a babával egy normál szülés után, császármetszés esetén pedig egy egész hetet. Ez ma már elképzelhetetlen – emlékezett vissza az orvos.

A Magyar Nemzetnek Rucz Árpád, a Róbert Károly Magánkórház nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa a helyzettel kapcsolatban arról beszélt: biztonságot jelent a szülés után 2-3 napot eltölteni egy intézményben. – A szülést követően kialakulhatnak szövődmények, ezért is jobb, ha intézeti körülmények között maradnak a kismamák. Egy normál szülésnél is körülbelül fél liter vért veszít egy nő, ennek következményeit egy egészségügyi intézményben kontrollálni tudjuk. Nem érzem, hogy a jelenleg adott feltételek mellett fontos volna, hogy egy nap után elhagyják a kórházat a nők és a babák – mondta Rucz Árpád.

Léteznek egyébként olyan intézmények is, ahol lehetőség van arra, hogy az első napokban mindkét szülő együtt legyen a babával. Ezek a családi szobák főleg a magánintézményekben jellemzők, az állami ellátásban ez ritkaság. – Vannak olyan egészen kicsi magánintézmények, ahol 1-2 nap után el kell menni, vagy komoly napidíjért cserébe lehet csak maradni, de nálunk nem ilyen a rendszer, és jelenleg az állami kórházakban sem teszik ki a kismamákat ilyen hamar. Ez pedig tényleg biztonságot ad – hangsúlyozta Rucz Árpád.

A témában egyébként kerestük több állami kórház igazgatóját is, de érdemben nyilatkozni senki sem akart.

Az említett tervezetben más, a kórházakat érintő változás is szerepel. Ilyen például, hogy az egynapos sebészeti ellátást nyújtó járóbeteg-szakellátóktól nem kérhetnek majd pénzt a szükséges háttér biztosításáért. Ha ugyanis egy ilyen egynapos sebészeti beavatkozás után valamilyen probléma lép fel a betegnél, akkor ezt a helyzetet is tudni kell kezelni. Ezért szerződést kell kötni egy kórházzal, ami fel tudja venni a betegeket, ha a műtétek után valamilyen szövődmény lép fel – írta a 444. Magyarországon több olyan egynapos sebészet működik, ami egy-egy állami kórház osztálya, de vannak magánkézben lévő klinikák is. A kórházaknak eddig bevételi forrást jelentett, hogy az ilyen szerződésekben a fekvőbeteg-háttér biztosításáért pénzt kértek a magánklinikáktól, de ettől a portál szerint most eleshetnek. A változtatás azonban nem minden esetben eredményez majd bevételcsökkenést, lapunknak egy kórházigazgató arról beszélt: ők eddig sem kértek pénzt ezért a „szolgáltatásért”, és nem tud olyan kórházról, ahol jelenleg élnének ezzel a lehetőséggel. (K. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.