Tarlós: Össze kell kínlódnom a 3-as metró felújítását

Következetesen keverik egyesek a tényeket és a pletykákat – mondta a Lánchíd Rádiónak a főpolgármester.

MN
2017. 06. 22. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját erőből is elő tudja teremteni a főváros a 3-as metró felújításának költségeit – mondta Tarlós István csütörtökön a Lánchíd Rádió Reggeli hírjárat című műsorában. A főpolgármester kifejtette: kedvező híreket kaptak az Európai Unióból is a rekonstrukcióval kapcsolatban, és nem kizárt, hogy az esetleges többletköltség egy részét Brüsszel átvállalja. Következetesen keverik egyesek a tényeket és a pletykákat a 3-as metró felújítása ügyében, „a hírek tényekről szólnak, a pletykák pedig vagy tájékozatlanságról, vagy rosszindulatról” – fogalmazott.

Kijelentette, hogy van egy-két olyan ránk maradt felújítás, „amelyeket igyekeznek tengeri kígyóvá változtatni”. „Engem megválasztottak Budapest főpolgármesterének, az a dolgom, hogy valahogy összekínlódjam ezt a felújítást” – mondta Tarlós István.

Felidézte: tizenöt év telt el, és a metróvonal felújítása nem történt meg, de most – amikor erre lehetőség van – többen a liberális ellenzék részéről nem a rekonstrukció tényével, hanem annak részleteivel vannak elfoglalva. A főpolgármester hozzátette, szeptemberben minden bizonnyal megkezdődnek a munkálatok az alagútban.

Tarlós István beszélt a felújított metrószerelvényekről is. A városvezető kifejtette: a napokban véglegesen kijavították a szoftverhibát, és azóta a műszaki problémák megszűntek.

Meghaladja a 33 milliárd forintot is az a költségvetési pénzmaradvány, amelyről a Fővárosi Közgyűlés a múlt héten félbeszakadt, most szerdán folytatódott ülésén döntött. Ebből az összegből 30 milliárd forint költhető „szükség esetén” a 3-as metró felújítására, ugyanis a kormánypárti képviselők is megszavazták Gy. Németh Erzsébet (DK) javaslatát a Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester által kiegészített módosítással. Az ellenzéki politikus indítványára a szeptemberi ülésen külön nevesítik majd a 30 milliárdos összeget, amely jelentős részben fedezetet nyújt a metrótenderekre érkezett, a becsültnél magasabb ajánlatok miatti többletköltségre.

A várakozásoknak megfelelően döntés született a futóversenyek rendezésének szigorításáról. Kormánypárti szavazatokkal az eddigi évente hat helyett háromban korlátozták a Budapest jelentős részét érintő, forgalomkorlátozásokkal, járó futóversenyek számát. (Sz. Zs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.