Több százezres kártérítés gárdistáknak

Tíz gárdistának és egy Tibet-párti aktivistának is több százezres kártérítést ítéltek meg a héten.

Lándori Tamás
2017. 06. 29. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Gárda újabb tíz tagjának zárult le jogerősen a 2009-es Erzsébet téri oszlatás miatt a rendőrség ellen indított polgári pere. A Fővárosi Ítélőtábla kedden összesen 5,5 millió forint kártérítést, valamint kamatait ítélte meg a felpereseknek. A kamatokkal együtt ez fejenként 500 ezer és 900 ezer forint közötti összeget jelent – közölte lapunkkal a károsultak jogi képviseletét ellátó Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, Gaudi-Nagy Tamás, akitől azt is megtudtuk, immár körülbelül negyven gárdista ügyét zárták le jogerősen, de további mintegy nyolcvan társuk eljárása még mindig folyamatban van.

Nyolc évvel ezelőtt a rendőrség feloszlatta a két nappal korábban bírósági ítélettel betiltott szervezet tagjainak be nem jelentett fővárosi ülődemonstrációját. Az intézkedés során több résztvevőt közvetlen közelről fújtak le könnygázzal, egyéb kényszerítő eszközöket is alkalmaztak, sokakat őrizetbe vettek. A tüntetésen jelen volt Vona Gábor, a Jobbik elnöke is, akit ugyancsak előállítottak. 2011-ben a Legfelsőbb Bíróság kimondta, a megmozdulás feloszlatása jogellenes volt.

Ennek ellenére az intézkedések miatt indított kártérítési ügyekben

a rendőrség mindmáig vitatja a jogalapot

– mérgelődött Gaudi-Nagy. Az ügyvéd különösen szomorúnak nevezte, hogy az MSZP-kormány alatt többeknek sikerült peren kívül megegyezniük a rendőrséggel, a 2010-es kormányváltás óta viszont ettől teljesen elzárkózik a rendőri vezetés.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat egyébként a héten egy másik ügyben is sikert aratott a rendőrséggel szemben. Szerdán a Kúria – az ítélőtábla korábbi döntésével ellentétben – megállapította, jár kártérítés annak a férfinak, akit 2012-ben az egyenruhások erőszakkal megakadályoztak abban, hogy tibeti zászlót lengetve, illetve jelszavakat skandálva tiltakozzon egy hazánkba látogató kínai küldöttség útvonala mentén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.