Továbbra is stabilan vezetnek a kormánypártok

Az Iránytű Intézet felmérése szerint legnagyobb arányban a Fidesz–KDNP tudta megtartani 2014-es táborát.

MN
2017. 06. 28. 4:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb mint egy évvel a választás előtt őrzi magabiztos előnyét a Fidesz–KDNP. A kormánypártok még tovább is növelték az előző havi 31 százalékos táborukat, így júniusban 33 százalékos támogatottsággal stabilan vezetnek a teljes népesség körében – derült ki az Iránytű Intézet lapunk számára készített felméréséből. A Jobbik is erősödött valamelyest, támogatottságuk a teljes népesség körében 16 százalék körül alakul, míg a szocialisták nyolc százalékon állnak. A Demokratikus Koalíciónak négy-, az LMP-nek háromszázalékos a tábora, a kisebb pártokat (Együtt, Párbeszéd, Moma, Liberálisok) pedig egy százalék alatt mérték. A Momentum Mozgalomnak és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) továbbra is két-két százalékos tábora van. A választás közeledését jelzi, hogy már második hónapja nő a szavazási kedv: áprilisban még 29 százalék volt a bizonytalanok, illetve a biztosan nem szavazók aránya, június közepére viszont ez 23 százalékra csökkent.

A felmérés szerint a pártot választani tudók körében – ebben a halmazban a biztos választókon kívül azok is szerepelnek, akik „valószínűleg elmennek” vagy „valószínűleg nem mennek el” szavazni – szintén a Fidesz vezet 47 százalékos támogatottsággal. A Jobbikra voksolna a pártot választani tudók 24 százaléka, míg az MSZP-re 11 százalék, a DK-ra 6 százalék. Az LMP ebben a kategóriában 5 százalékon áll, az Együtt pedig 1 százalékon. A Momentum és az MKKP támogatottsága ebben a körben is megegyezik, mindkét pártnak 3 százalékot mértek.

A biztos szavazók körében 49 százalékon állnak a kormánypártok, 21 százalékon a Jobbik. Az MSZP a biztos szavazó pártválasztók 11, a DK 6 százalékát tudhatja maga mögött. Az LMP-re 5 százalék, az Együttre, a PM-re, illetve „egyéb pártokra” pedig legfeljebb 1 százalék voksolna. A Momentum és az MKKP egyaránt 3-3 százalékon áll.

A felmérés során azt is megvizsgálták, hogy 2014 óta milyen arányban ábrándultak ki a szavazók saját pártjukból. Az adatok azt mutatják, hogy legnagyobb arányban a Fidesz–KDNP tudta megtartani egykori táborát, 2014-es támogatóinak 78 százaléka ugyanis ma is a kormánypártokra voksolna. Hét százalékuk ugyanakkor átpártolt a Jobbikhoz, nyolc százalék pedig elbizonytalanodott. A Jobbik egykori táborának csak 69 százalékát tudta megtartani, szavazóinak 12 százaléka átpártolt a Fidesz–KDNP-hez, 6 százalék a Momentumhoz. A 2014-es baloldali összefogásra voksolók többsége (26 százaléka) a DK-ra, 23 százaléka az MSZP-re voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, 9 százalék a Jobbikot, 8 a Fidesz–KDNP-t, 7 százalék pedig az LMP-t támogatná. Rossz hír az LMP-nek, hogy a párt mindössze az egykori szavazói 32 százalékát tartotta meg, 14 százalék átpártolt a Momentumhoz, 11 százalék az MKKP-hoz, 20 százaléka pedig bizonytalan.

A felmérés szerint a Momentum, az LMP és az MKKP szimpatizánsai inkább a jómódúak közül kerülnek ki. A Momentum táborának hetven százaléka például a középosztályba vagy a felső középosztályba sorolná magát, az MKKP esetében kilencven százalék ez az arány, míg az LMP táborában 58 százalék. A Jobbik és az MSZP szavazótáborában az alsó középosztálybeliek felülreprezentáltak (34, illetve 41 százalékos aránnyal), míg a DK szavazóinak 62 százaléka középosztályba tartozónak érzi magát. A Fidesz–KDNP szavazóinak 68 százaléka közép- vagy felső osztályba sorolná magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.