A Fidesznek nem sikerült felfüggesztenie a XV. kerületi DK-s polgármestert

A Fidesz el sem ment az ülésre, az ügynek megnyert MSZP-s távozott, így szavazni sem tudtak.

MN
2017. 07. 04. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kezdeményezte a Fidesz múlt héten a fegyelmi eljárást Hajdu László, a XV. kerület DK-s polgármestere ellen, nem lett meg a többsége a keddi testületi ülésen – értesült az Index. A portál szerint a fideszes képviselők el sem mentek az ülésre. Korábban az ügynek megnyert MSZP-s Móricz Eszter pedig távozott a szavazás előtt, ezért határozatképtelen lett a közgyűlés. Így Hajdu ellen most biztosan nem indul meg a fegyelmi vizsgálat sem, amelynek idejére felfüggesztették volna a polgármestert.

Korábban az Index nyomán megírtuk, hogy a helyi Fidesz azért kezdeményezi az eljárást, mert a polgármester nem hajtott végre két, a testület által elfogadott határozatot. A fideszesek egy óvodafelújításra akartak költeni pluszpénzt, a polgármester azonban túlárazottnak tartja a közbeszerzést, ezért nem hajlandó elrendelni a pénz kifizetését a költségvetésből.

A helyzet különlegessége az volt, hogy a Fidesz az eljáráshoz múlt héten néhány ellenzéki képviselőt is megnyert, a helyi MSZP és a helyi Jobbik is támogatta azt. Az eredeti javaslat szerint a vizsgáló bizottság három tagja a fideszes Agárdi János mellett az MSZP-s Móricz Eszter és a jobbikos Bodó Miklós lett volna.

Később Bodó jelezte, „nem kíván részt venni a politikai cicaharcban, mely a Fidesz és a baloldali koalíciós partnerei között zajlik, és a mindkét oldallal való összemosást határozottan elutasítja”.

Az Index szerint az MSZP-s Móricz Eszter közleményben utasította vissza, hogy együttműködne a Fidesszel. A szocialisták pedig jelezték, hogy fegyelmi eljárás indul Móricz Eszter kizárására. „A Fidesszel nincs semmilyen együttműködés semmilyen szinten és semmilyen módon – ez az MSZP politikájának egyik legfontosabb alapvetése” – közölte a párt.

Fegyelmi eljárást egyébként a törvény szerint akkor rendelhet el a képviselő-testület, ha a polgármester „a tisztségéből eredő kötelezettségét vétkesen megszegi”. A büntetés megrovás lehet, vagy az illetményének, tiszteletdíjának legfeljebb húszszázalékos csökkentése, ám a vizsgálat idejére a polgármestert felfüggesztik a tisztségéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.