Alstom-legó: alkatrészeket vesz egymilliárdért a BKV

Több ezer darabra szóló megrendelés: ajtók, forgóvázak, vonatvezérlő rendszer is szerepel a listán.

Koncz Tamás
2017. 07. 06. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alstom metró motorkocsik alkatrészeire írt ki pályázatot a BKV, három magyar cég pedig sikeres ajánlatot is tett a tenderen – derül ki a Közbeszerzési Értesítő csütörtöki számából.

A sikeresen elnyert pályázatok végösszege megközelíti az egymilliárd forintot, a BKV viszont az összeghez képest meglepően sok alkatrészt és összetett rendszereket keres az Alstom-szerelvényekhez: automata vonatvezérlő elektronikát, ajtókat, forgóvázat és utastér elemeket szeretnének a motorkocsikhoz, adott esetben pedig több száz vagy éppen több ezer új alkatrészt akarnak beszerezni.

Fedélzeti berendezésből például 104 darabot kér a BKV, kábelekből és csatlakozókból 235 darab kellene, kocsiszekrény és forgóváz-alkatrészekből pedig két év alatt 2347 darabot rendelnének – miközben vonókészülékből és a hozzájuk tartozó elemekből 817 darabot szereznek be.

A tenderek eddigi befutói a Movill alkatrészgyártó cég, a ráckevei és a BKV-val korábban is sikeresen együttműködő Goldi-Módi Kft., valamint a Budaker Kft. – ők több száz milliós értékben nyerték meg a pályázat egyes elemeit. A közbeszerzés oroszlánrészére – három, együtt több mint 1,44 milliárdos összegű tételre – azonban még nem érkezett sikeres pályázat.

A Közbeszerzési Értesítőre feltett dokumentumból nem derül ki, hogy milyen típusú, mekkora alkatrészekről van szó, és az sem egyértelmű, hogy meglévő motorkocsikat újítanának fel a tender során, vagy újakat legóznának össze.

Kérdéseinket elküldtük a BKV Zrt.-nek – szerettük volna megtudni, hogy az alkatrészekből meglévő motorkocsikat újítanának fel, vagy éppen újat építenének – összesen hány motorkocsiról van szó, melyik vonalon járnának majd, és mekkora a beruházás összértéke. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

A társaság pénteken válaszolt: mint írták, nem új járműveket építenek, csak a forgalomban lévő 170 motorkocsi esetleges karbantartásához szereznek be alkatrészeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.