Az utolsó pillanatban dönt a BRFK, hogy lesznek-e kordonok a Pride-on

Egyelőre mérlegelik a biztonsági kockázatokat. A szervezők mindenképpen „kerítés” nélkül akarnak vonulni.

Kósa András
2017. 07. 04. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak az utolsó pillanatban dönti el a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy állít-e kordonokat a szombati Budapest Pride útvonala mentén. Mint ismeretes, a felvonulás szervezői az idén ragaszkodnának ahhoz, hogy kerítés nélkül vonulhassanak Budapesten, de a BRFK egyelőre csak úgy engedélyezné a demonstrációt, ha – miként már évek óta – kordonok választanák el a menet résztvevőit az esetleges rendbontóktól, ellentüntetőktől.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság a Melegekért ügyvivője a Magyar Nemzet megkeresésére most azt mondta: egyeztettek a BRFK-val, és elmondták, hogy nem akarnak kordonokat, mivel jogsértőnek találják a gyakorlatot. Az ombudsmani hivatal egyébként szintén kiadott egy állásfoglalást, amely szerint a szólás- és gyülekezési szabadságot sérti, ha a felvonulóknak kordonok között kell vonulniuk. – A rendőrség részéről erre az volt a válasz, hogy egyelőre folyamatosan tájékozódnak a társszervektől, hogy mi várható, mekkora a kockázata egy esetleges rendbontásnak, provokációnak, és ennek fényében az utolsó pillanatban döntenek majd arról, hogy lesz-e kordon vagy sem – mondta lapunknak Dombos Tamás.

A szervezők egyébként már korábban bejelentették, hogy mindenképpen kordonok nélkül vonulnak majd, és a „magyar demokrácia számára lesz vizsga”, hogy megtehetik-e atrocitások nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.