Brüsszeli pénzen hízik Tiborcz birtoka

Nem megállította, hanem megfejte az Európai Uniót Orbán Viktor miniszterelnök veje.

Horváth Csaba László
2017. 07. 07. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, bár Orbán Viktor miniszterelnök mindent megtett azért, hogy megállítsa Brüsszelt, azt még ő sem tudta megakadályozni, hogy veje, Tiborcz István és családja ölébe hulljon csaknem 150 millió forint uniós pályázati forrás. A pénzt ráadásul nem az Európai Unió tukmálta Tiborcz Istvánra és nővérére, Tiborcz Eszterre, hanem pályázniuk kellett. A testvérek így tettek, és nyertek is. A kormányzati pályázati portál adatai szerint mindketten az unió vidékfejlesztési programjának forrásaiból kapnak pénzt arra, hogy áttérjenek az ökológiai gazdálkodásra. A két hete született döntés értelmében Orbán Ráhel férje, Tiborcz István 35 millió forintban részesül, míg testvére, Eszter ennek az összegnek több mint háromszorosát, 108 millió forintot nyert el erre a célra. Mindez pedig arra utal, hogy Orbán Viktort még a saját veje sem veszi komolyan, aki a jelek szerint fittyet hány a kormányfő unióellenes retorikájára, nem beszélve az áprilisban folytatott Állítsuk meg Brüsszelt! szlogenű kormányzati propagandakampányra.

A Fidesz környezetében egyébként nem Tiborczék az egyetlenek, akik a Brüsszel-ellenes légkörben sem tagadnak meg maguktól egy kis uniós pénzt. A nyertes pályázatok között feltűnik Bánki Eriknek, a parlament gazdasági bizottsága fideszes elnökének felesége is. Éppen két hete született döntés arról is, hogy a kormánypárti politikus hitvese csaknem 42 millió forint támogatásban részesül szintén az unió vidékfejlesztési programjából.

Nem mellékes, hogy a képviselő felesége tavaly 18,5 millió forint agrártámogatást is kapott, de az Átlátszó.hu korábbi beszámolója szerint a birtokába került Mohácsi Lovas Klubot is brüsszeli tízmilliókból csinosították ki. Bánki Ágnes különben a Magyar Röplabdaszövetség strand- és szabadidősröplabda-bizottságának elnöke, aki nemrég a parlamentben izgulta végig, amikor elfogadták a férje által benyújtott törvényjavaslatot. Ezzel ugyanis Bánki Erik a neje kedvében járt, hiszen az ő kezdeményezésére lett látványsport a röplabda, ami így bekerült a taorendszerbe, vagyis a röplabdás sportszervezetek is részesülhetnek társaságiadó-kedvezményekben.

Egyébiránt nem ritka, hogy a politikusfeleségek uniós forrásokhoz jutnak a Fidesz háza táján. Alig két hete számoltunk be róla, hogy L. Simon László bukott kulturális államtitkár és felesége is jól járt. A látszólag kegyvesztett kormánypárti politikus egyik cége 32 millió forinthoz jut az unió vidékfejlesztési programjából, a felesége érdekeltsége pedig 35 millió forintot nyert el, tehát a társaságok közel 70 millió forintra tesznek szert. Egyébként mindkét cég már korábbi uniós pályázatokon is sikeresen szerepelt. Szintén ebből az uniós forrásból részesül a trafikbotrányban ismertté vált Horváth István feleségének a cége. A Bikácsi Agrár Kft. 47 millió forintot nyert, a cég egyedüli tulajdonosa a fideszes politikus felesége, aki egyébként angoltanár. Említést érdemel továbbá, hogy ugyanez a cég trágyatároló építésére is 27 millió forint pályázati pénzt nyert Brüsszeltől. Vagyis a két pályázat összértéke meghaladja a 70 millió forintot.

Milliárdok Brüsszel megállítására

Áprilisban 4,2 milliárd forintot költött a kormány az „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányra – derült ki az Átlátszó.hu közérdekűadat-igényléséből. A nettó 4,2 milliárdból közel 700 millió forint online hirdetésekre ment el, 316 milliót költöttek a közterületi hirdetésekre, azaz óriásplakátokra, rádiós hirdetésekre pedig mintegy 245 millió forintot. A legnagyobb tételt az újsághirdetések és a televíziós reklámok jelentették, előbbire kétmilliárd, utóbbira pedig egymilliárd forintot költött el a kormányzat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.