Elhunyt Lányi Zsolt volt kisgazda képviselő

A politikust 88 esztendős korában, éppen születésnapján érte a halál.

Koncz Tamás
2017. 07. 03. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap éjjel elhunyt Lányi Zsolt, a Független Kisgazda Párt egykori képviselője – értesült a Magyar Nemzet a szűkebb családi körtől. A politikus 88 esztendős korában, otthonában, éppen születésnapján hunyt el.

A családot is váratlanul érte Lányi Zsolt halála, hiszen úgy tudjuk, az egykori politikus előző nap még egy lakodalmon vett részt.

Lányi a Parlament oldalán található önéletrajza szerint 1929. július 2-án született Székelyudvarhelyen. „Kisebbségben, elszakított területen született, erős hazafias nevelést kapott”. 1937-ben családját kiutasították Erdélyből, a szülőföldről, „ami meghatározó, fájó emléke volt”.

Lányi 1945-ben lépett be a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártba. Később, 1956-ban újjáalakította az FKGP újpesti szervezetét, ő vette fel Torgyán Józsefet a kisgazdapártba. 1988-ban felújította FKGP-tagságát, ám egy évvel később kizárták a pártból, mert nem értett egyet az akkori vezetőkkel és a párt irányvonalával. Később, 1992-ben visszavették az FKGP-be, majd két évre rá a budapesti területi lista vezetőjeként a parlamentbe jutott. 2000 második felétől megromlott a viszonya az FKGP-t vezető Torgyánnal, egy évre rá pedig kilépett a párt frakciójából. Az aktív politizálástól 2002-ben vonult vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.