Fogházba küldenék Geréb Ágnest

Az ügyészségnek az ötéves ítélet a jó. Tizennégy éves történet érhet véget.

Lándori Tamás
2017. 07. 21. 3:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség azt szeretné, ha Geréb Ágnes ügyében a 2012-ben kihirdetett és jogerőre emelkedett ítélet hatályát állítaná vissza a Fővárosi Ítélőtábla – tudtuk meg a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivőjétől. Csiha Gábor helyettes főügyészt a vádhatóság által a nemrég újra bíróság elé került ügyben benyújtott fellebbezésről kérdezte lapunk.

Geréb Ágnest öt évvel ezelőtt, másodfokon két év letöltendő fogházbüntetésre és tíz év foglalkozástól eltiltásra ítélte az ítélőtábla, azonban a szülész-nőgyógyász védője később perújítást kezdeményezett, újabb szakértői véleményekre hivatkozva. Ennek nyomán az ügy újra a Fővárosi Törvényszék elé került, ahol idén tavasszal két év felfüggesztett fogházra és nyolc év eltiltásra enyhült a büntetés.

Mind a vád, mind a védelem fellebbezett, így az ügy újfent a táblabíróságon folytatódik. A törvényszék két esetet tárgyalt újra. Az egyiknél egy magzat válla elakadt a szeméremcsontban, Geréb Ágnes pedig – a szabályok megsértésével – intravénásan oxitocint adott be a szülő nőnek, ami méhösszehúzódást okozva tovább rontott a kritikus helyzeten. Tetézte a bajt a vád szerint egy rosszul végrehajtott műfogás – ez eltörte a gyermek gerincét, aki meghalt, testét csak kórházba szállítás után tudták kivenni a szülőcsatornából.

A második perújítással érintett eset egy ikerterhességből alakult ki. Miután a szülésnél komplikációk léptek föl, Geréb Ágnes ugyancsak megsértette a szülésvezetés szabályait; nem végzett folyamatos keringésvizsgálatot, nem alkalmazott megfelelő infúziót, sem méhűri vizsgálatot és burokrepesztést – sorolta mulasztásait a 2012-es ítélet, lefektetve, „a vádlott nem vezette, csak követte a szülést”. A másodikként születő ikert később elvesztették, mert oxigénhiány és agykárosodás következett be nála.

Áprilisban a Gimesi Ágnes által vezetett törvényszéki tanács úgy határozott, az első eset kapcsán elutasítja a perújítást, mivel a védelem nem tudott olyan újdonságot felmutatni, amely a korábbi ítélet felülbírálását indokolná. A másik tragédia vonatkozásában viszont részben elfogadta a vádlott és ügyvédje álláspontját – ezért enyhítették a letöltendő szabadságvesztést felfüggesztettre.

Kimondta a törvényszék: a szakértői vélemények nem bizonyítják kétséget kizáróan, hogy a csaknem 14 évvel ezelőtt beállt halálhoz Geréb Ágnes magatartása vezetett, nem pedig más, például egy méhen belüli fertőzés, mely ugyancsak okozhat agykárosodást. A megállapított bűncselekmény így a második esetben foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés minősített esete helyett csak az enyhébben minősülő alapeset lett. A bíróság tehát azt mondta, hogy a vádlott mindkét esetben megsértette foglalkozása szabályait, ám a másodiknál a halál és e között az ok-okozati összefüggés nem teljes mértékben alátámasztott.

– Ez az, amit most az ügyészség elsősorban vitat – mutatott rá Csiha Gábor, aki elismerte, a több mint tíz éve, boncolás nélkül elhamvasztott testből már nem lehetséges kimutatni, hogy volt-e fertőzése vagy sem, az iratok viszont a vádhatóság szerint világosan cáfolják a fertőzésre vonatkozó álláspontot.

Azt az ügyész sem tagadja, amit a védelem által idézett szakértők állítanak, vagyis hogy fertőzés előidézhet olyan agykárosodást, mely az adott eseménysorban a halálba torkollt, ám – hívta fel a figyelmet Csiha Gábor – a korábbi eljárásban kirendelt orvos szakértők oxigénhiányos állapot bekövetkezését is feltárták. A vírus vagy az abból létrejött agykárosodás pedig oxigénhiányt nem okoz, ellenben az oxigénhiány kiválthat agykárosodást – idézi fel az ügyészség az eredeti szakvélemények megállapításait. Ráadásul ha valóban lett volna fertőzés, a másik magzat is fertőződött volna – erre pedig nincs adat.

Ezek alapján a fellebbviteli főügyészség azt szeretné, hogy a fellebbezéseket elbíráló ítélőtábla a második esettel összefüggésben is utasítsa el a perújítást. Ez azt eredményezné, hogy a tábla 2012-es, letöltendő fogházat kiszabó ítélete maradna az ügy jogerős lezárása.

Csiha Gábor nem győzte hangsúlyozni: egyáltalán nem akarnak állást foglalni az otthon szülés kérdésében, eljárásuk nem az ellen, és nem is Geréb Ágnes személye ellen irányul, céljuk a két konkrét haláleset helyes megítélése. Három hónappal ezelőtt Gimesi Ágnes ugyanezt próbálta nyomatékosítani, de – úgy tűnt – Geréb Ágnes támogatói közül kevesen fogadták el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.