Hiába kérték Vajnáék, maradt a végrehajtás a TV2 ellen

Hatvanmilliós támogatást szeretne a filmügyi kormánybiztos tévéje, de a jogi hercehurca miatt elbukhatja.

Jandó Zoltán
2017. 07. 15. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította a cégbíróság a TV2 Média Csoport Zrt.-nek a társaság elleni végrehajtás (vh) törlésére vonatkozó kérelmét – derül ki a cégiratokból. A bíróság azzal indokolta június végi döntését, hogy a vállalat kérésére a vh jelzés nem tüntethető el a cégjegyzékből, erre csak az illetékes hatóság (jelen esetben a Fővárosi Törvényszék) által megküldött értesítés alapján kerülhet sor. Utóbbi azonban a hét elejéig sem érkezett meg, épp ezért nyújtotta be kérelmét a TV2.

A végrehajtás azért kifejezetten kellemetlen a TV2 számára, mert – amint ez a korábbi kérelem indoklásából is kiderült – a vh jelzés a mindennapi működésében is zavarja a céget. Állítólag az eljárás kellemetlenségeket okoz a meglévő partnerekkel való kapcsolattartás és az új együttműködések kialakítása során is. Ráadásul még pénztől is eleshetnek, a társaság ugyanis igénybe venne egy hatvanmillió forintos képzési támogatást, végrehajtás alatt azonban nem teheti meg. Korábban érdeklődtünk a vállalatnál, hogy pontosan mire költené a pénzt, választ azonban nem kaptunk.

Amint arról már lapunk is beszámolt, a vitatott végrehajtás azért indult, mert a filmügyi kormánybiztos médiacsoportja bírósági végzés ellenére sem volt hajlandó megváltoztatni gasztrocsatornája, a Chili TV nevét. A TV2 ellen az AMC Networks kezdeményezett jogi eljárást az általa működtetett, már jó ideje piacon lévő TV Paprika és a tavaly indított Chili TV neve közötti hasonlóságra hivatkozva. Az elsőfokú bíróság pedig – egy ideiglenes intézkedéssel – még januárban, a védjegyper indításakor azonnali hatállyal eltiltotta a TV2-t a névhasználattól.

Csakhogy Vajnáék ennek ellenére sem keresztelték át a csatornát, így az AMC végrehajtást kért, amit be is jegyeztek. Áprilisban aztán a történet újabb fordulatot vett, másodfokon ugyanis hatályon kívül helyezték az eltiltást, mivel itt a bíró úgy ítélte meg, hogy a chili és a paprika közötti asszociáció nem teljesen egyértelmű. A TV2 számára kedvező döntésről ugyanakkor a cégbíróságot már elfelejtette tájékoztatni a Fővárosi Törvényszék, így a végrehajtás bélyege a cégen maradt.

Andy Vajna vállalata ezen próbált változtatni, amikor maga jelezte a cégbíróságnak, hogy milyen döntés született, de amint látható, ez nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy megszabaduljon a billogtól.

Közben májusban megszületett a perben az elsőfokú, nem jogerős ítélet (a korábbiak csak ideiglenes intézkedések voltak), ez pedig az AMC-nek kedvezett, miután egy felméréssel igazolni tudták, hogy a korábban megkérdőjelezett asszociáció tényleg létezik, és húszból 19 magyar a chili szóhoz a paprikát kapcsolja.

A bíróság így ismét kötelezte a TV2-t, hogy 15 napon belül hagyja abba a Chili TV megjelölés használatát, erre azonban továbbra sem került sor. Vajnáék szerencséjére az elsőfokú ítélet még nem hajtható végre, az AMC-nek az érdemi lépésekkel meg kell várnia a másodfokú döntést. Utóbbi társaságnál lapunknak korábban úgy fogalmaztak: arra számítanak, hogy az őszre várt tárgyaláson ismét számukra kedvező ítélet születik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.