Steinmetz Ádám: A Jobbik kész a kormányzásra

Az olimpiai bajnok vízilabdázó már hét éve is szimpatizált a párttal. Jelölt lesz, de a pártba nem lép be.

Katona Mariann
2017. 07. 21. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogyan lett olimpiai bajnok vízilabdázóból a Jobbik képviselőjelöltje Marcaliban?
– Ez hosszú folyamat eredménye. Fiatalkorom óta foglalkozom közéleti kérdésekkel, és az értékrendem mindig is a Jobbikéhoz állt közel. Az elmúlt években a párt vezetői felismerték, hogy a magyarországi értelmiség széles körű támogatása, segítsége nélkül nem fognak tudni sikeres kormányzást megvalósítani. Többek között engem is megszólítottak mint pártoktól független értelmiségit, és körülbelül két hónappal ezelőtt kaptam a konkrét felkérést Vona Gábor elnök úrtól, hogy induljak el ebben a somogyi választókerületben.

– Ön ott él?
– 2010 óta tekintem otthonomnak. Budapesten vízilabdázom, de Marcali mellett van a családi gazdaságunk. Minden szabadidőmet itt töltöm a térségben, és sok ismerősre, barátra tettem szert.

– Be is lép a Jobbikba?
– Nem szándékozom, és ez nem is elvárás a párt részéről. Úgy érzem, hogy sokkal többet számít a párttagságnál a hitelesség, és az az újfajta hozzáállás a párt részéről, hogy eddig a politikával nyíltan nem foglalkozó embereket emelnek maguk közé. Nagyon örülök ennek, és bízom benne, hogy a Jobbik körüli értelmiségi holdudvarból egyre többen vállalják majd fel nyíltan ezt a pártot. Úgy gondolom, ezt már nyugodt szívvel meg lehet tenni, a Jobbik habitusa és retorikája ugyanis gyökeresen megváltozott az elmúlt években. Valóban egy kormányzásra érett politikai formációvá vált.

– Hét évvel ezelőtt is ugyanezt mondta?
– Akkor, de még két hónappal ezelőtt sem gondoltam volna, hogy azon kevesek egyike lehetek, aki rész vehet az Országgyűlésben törvények megalkotásában, és a magyar nemzet széles rétegeit képviselheti. Úgy gondolom – és nemcsak én, hanem Vona Gábor elnök úr is –, hogy képességeim alapján alkalmas vagyok a feladat ellátására.

– Azt mondja, hogy most nyugodt szívvel lehet vállalni a Jobbikot. Hét évvel ezelőtt is vállalta volna?
– Hét évvel ezelőtt aktív válogatott játékos voltam, nemzetiszínű sapkában szálltam vízbe, és a nemzet egységét képviseltem. Úgy gondoltam akkor, hogy nem szerencsés bármelyik párthoz is nyilvánosan csatlakoznom, vagy a nevemet adnom. Ettől függetlenül már hét évvel ezelőtt is szimpatikus volt, ahogy az akkor mások által a szőnyeg alá söpört problémákkal ez a párt foglalkozott, és a mindennapjainkat is érintő kérdésekben eléggé karakteresen képviselte álláspontját.

– A képviselő-jelöltség mellett vállal majd szerepet a Jobbikban?
– Azt gondolom, ha a munkámat jól végzem, és a térségben a párt népszerűsége is emelkedik, akkor számolnának velem. Jelenleg nincs tudomásom ilyen konkrét tervekről.

– Milyen ambíciói vannak? Nyilván önről először az embereknek a sport jut eszébe.
– Kétségtelen, hogy ez lenne a leginkább testhezálló feladat, de családi gazdálkodóként az agrárium is közel áll a szívemhez, jogász végzettségűként – mint aki dolgozott a közigazgatásban – szintén vannak építő jellegű ötleteim és elképzeléseim. Ne felejtsük el azt sem, hogy a Balaton mellett a turizmus is markáns tényező, engem ez is érdekel. Szeretném az eddigi tudásommal nemcsak a Jobbikot, hanem a magyar emberek érdekeit is képviselni.

– A kormány kiemelten kezeli a sportot, ezzel egyet tud érteni?
– Igen, én ennek elég magas szinten a haszonélvezője is vagyok. Szerintem örömteli ez a hozzáállás, és sokat profitál belőle a sportélet.

– A stadionberuházásokhoz mit szól?
– Ebben a kérdésben a Jobbik nézeteivel tudok azonosulni, miszerint a sport támogatandó, viszont a korrupció nem. Az egész ország hangos azoktól a megjegyzésektől, hogy ezek túlárazott beruházások. Azért az tényleg megfontolandó, hogy látványberuházások helyett más, alulfinanszírozott ágazatokat kellene legalább a közép-európai államok szintjére felhozni. A fontossági sorrendet figyelembe lehetne venni.

– A vizes világbajnokság jelenleg is zajlik, egy világesemény, de a sajtó attól hangos, hogy napról napra hogyan nőttek a költségek. Összességében ön szerint ez az esemény használ az országnak?
– Az ország presztízsének használ, hogy egy ilyen szintű világeseményt meg tudunk rendezni, nem is akármilyen módon. Voltam a megnyitón. Mintha egy kisebb olimpián vettem volna részt, olyan látványosságokkal és színvonallal találkozhattam. Egy jó hazai szereplés rendkívül sok örömet adhat a magyar embereknek. Én drukkolok a nemzeti csapatainknak, bár az már más kérdés, hogy a beruházások menet közben mindig drágábbak lesznek. Nem vagyok építési szakember, de miután ezek közpénzből valósulnak meg, az embereknek joguk van tudni, hogy a befizetett adóforintjukat mire fordították.

– A vízilabda-válogatottól milyen eredményt vár?
– Nyilván nem lehet más terv, mint a győzelmet megcélozni. Én a dobogós helyezést reálisnak tartanám hazai pályán, hazai közönség előtt. De azért óva intenék attól mindenkit, hogy ezt könnyű menetnek tartsa, hiszen lehet látni, hogy nagyon jön fel a mezőny.

– Saját magától milyen eredményre számít a 2018-as választáson?
– Azért indultam el, hogy megnyerjem ezt a választást. Erre jó esélyt látok, ha nem lenne kellő önbizalmam, akkor nem értem volna el mindazt, ami eddig az életemben teljesült. Kilenc hónap van a választásig, ez nagyon sok idő. A győzelem kulcsa, hogy az emberek megtudják, én vagyok a jelölt, és megismerjék a programomat. Ezt egyébként nem én fogom kitalálni, hanem a választókerület polgármestereitől fogom hozzá az igényeket összegyűjteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.