Szabotázsra gyanakszik Tarlós a metrót meghibásító fakocka ügyében

A főpolgármester bemutatta a szerda óta nagy karriert befutott bűnjelet. Az utasokat arra kérte, figyeljék egymást.

MN
2017. 07. 27. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A fakocka nem tréfadolog” – mutatta fel Tarlós István, Budapest főpolgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján a kezében lévő tárgyat, amely szerdán a metró ajtózárási problémáját okozhatta. 

A főpolgármester szerint ez a fakocka olyan, mintha tökéletesen méretezett lenne, vagyis nem keskenyebb és nem vastagabb annál, pont akkora, „mintha odaöntöttek volna” (a metró ajtajának nyílásába). Tarlós felvázolta a lehetséges magyarázatot is arra, hogyan kerülhetett az ajtónyílásba a fakocka: valaki lehajolt bekötözni a cipőfűzőjét és betette a nyílásba.

Ám a főpolgármester megjegyezte: ez nem vicces dolog, öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető a cselekedet. A BKV hivatalból feljelentést tesz közérdekű üzem működésének megzavarása miatt – tette hozzá.

A közvélemény megzavarására is alkalmas, mivel azt híreszteli a sajtó, hogy baj van a szerelvényekkel, „pedig erről szó sem volt”. „Az ajtók záródását ez a méretre vágott, pontosan odaillő szerkezet zavarta meg” – mondta Tarlós. Majd az újságíróknak címzett költői kérdés következett: „Ez olyan vicces? Vagy valakit védenek?”

A főpolgármester sajtótájékoztatóján egyórás monológban vette végig azokat az ügyeket, amelyekben úgy érezte, a sajtó méltatlanul támadta a fővárosi vezetést, vagy vállalatát, a Budapesti Közlekedési Központot (BKK). A hosszú monológ, amely legfőképpen a 3-as metró meghibásodásáról, az ezt okozó fakockáról, valamint a BKK online jegyvásárlási rendszerének meghekkeléséről szólt, több esetben tartalmazott hosszú kitérőket, sértődött megjegyzéseket, célzásokat és a sajtónak szóló intéseket. Emiatt nehéz röviden és lényegre törően összefoglalni, a továbbiakban erre teszünk kísérletet.

Ez az ügy a nápolyinál vagy a kockafejnél nem áll meg – tette hozzá, utalva a tegnap óta született mémekre.

Arra kérte az utazókat, hogy figyeljék egymást, mert „olyan dolgok történnek az utóbbi időben, melyeknek a fele sem tréfa”. 

Tarlós nehezményezte, hogy a felújított szerelvények forgalomba állítása nem kapott akkora sajtóvisszhangot, mint az, amikor hiba lépett fel a működésükbe.

A főpolgármester megjegyezte, jelenleg hat felújított szerelvény közlekedik, a hetedik szerelvény is napokon belül forgalomba állhat. Mint mondta, már 12 felújított szerelvény van az országban, de abból eddig csak hat kapott engedélyt.

Tarlós kiemelte, hogy a szerelvények szoftvereit frissítették, az orosz kivitelező, a Metrovagonmas megerősítette személyi állományát, így már 25 mérnök tartózkodik Budapesten.

A városvezető szerint a BKV nem fog eltekinteni a kötbér igényétől, amely már most kétmilliárd forintot tesz ki – ezzel cáfolta a korábbi sajtóhíreket, melyek arról szóltak, hogy a közlekedési vállalat eltekint a kötbértől.

Tarlós ismertette, hogy a Metrovagonmas igazgatója havi 3 szerelvény átadását tervezi, ezzel ledolgozható a nyolchetes csúszás, így 2018 folyamán csak felújított szerelvények közlekedhetnek a 3-as metró vonalán.

A 3-as metró felújítása kapcsán elmondta: négy közbeszerzés van folyamatban, 2017 májusában bontották az ajánlatokat. A legkedvezőbb árak a déli szakasz állomásainál 46 százalékkal, a középső szakasznál 44 százalékkal, az északinál 23, az alagúténál 15 százalékkal voltak magasabbak a tervezettnél. Úgy látja, utóbbi kettő szakasz esetében elképzelhető, hogy alátámaszthatók a magasabb árak. Ezek kapcsán úgy döntöttek, hogy a többletköltségek vállalhatók, az első kettő esetében elutasították. Alaki okokból volt hiánypótlás, ez megtörtént. Tarlós úgy véli, hogy a szerződések az északi szakasz és az alagút kapcsán 2017. augusztus közepe környékén aláírhatók, ha senki nem támadja meg őket.

A BKK-hekkelés kapcsán Tarlós azt mondta: már kezdettől hamis információk láttak napvilágot, ide sorolta azt a téves híresztelést, miszerint a hekkert éjszaka az ágyából rángatták el a rendőrök. Ugyanakkor a főpolgármester nem kívánta minősíteni a fiatalember tettét és jellemét.

Azt azonban elmondta, hogy szerinte hősöket próbálnak gyártani, hiszen még azt sem derítették ki, milyen sorrendben történtek az események, és mik ezeknek a lépéseknek a következményei – azt senki sem tudja – tette hozzá.

„Eszem ágában sincs kezdeményezni a BKK vezérigazgatójának felmentését” – jelentette ki a főpolgármester a sajtótájékoztatón. Tarlós hozzátette: lehet ezért gúnyolódni, pamfleteket írni és ötször is telefonálni. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy belső vizsgálatot is elrendelt a rendszer vizsgálatára. 

„Bármelyik rendszer feltörhető” – szögezte le a városvezető, hozzátéve, hogy vannak ugyan nehezen, vannak átlagosan és vannak könnyen feltörhető rendszerek, itt az a kérdés, ez vajon melyik csoportba sorolható.

A BKV szolgáltatást vásárolt, nem a projektet vásárolta meg – emelte ki Tarlós István.

A főpolgármester szerint számtalan kérdést felvet a hekker tevékenysége, szerinte nem tisztázott a fiatalember tettének motivációja. Vajon az etikus hekker definíciónak megfelel-e a fiatalember? – tette fel a kérdést Tarlós István, hozzátéve, hogy ehhez a szakmához nem ért, és nem szeretne senkit sem vádolni. Felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyítékok nincsenek, híresztelések vannak, melyekről utóbb kiderül, hogy nem valósak.

Papírjai közt keresgélve egy fontos dologra emlékeztetett Tarlós: ez egy olyan támadássorozat volt, hogy az egyik legfontosabb közszolgáltatás teljes utastájékoztató és értékesítő rendszerét lebénította, több mint harmincszoros terhelésnek tették ki a rendszert. Ez olyan, mintha egyszerre negyvenmillió ember mutatna érdeklődést az oldal felé. Ennek az akciónak a becsült összege 300 millió forint – tette hozzá Tarlós, aki szerint „koncepcionális valamiről lehet szó”.

Nem zárható ki, hogy a T-Systems állományából szivárogtatta ki valaki az adatbázist – emelte ki Tarlós. A jelek arra mutatnak, hogy nem a rendszer meghekkeléséből származhatnak a felhasználók személyes adatai, hanem inkább személyes kiszivárogtatás alapján történhetett. De egyelőre ez is tisztázatlan – mutatott rá, és azt is felvetette, hogyan kerülhetett az adatbázis egy internetes oldalhoz legálisan. Tarlós itt ismét jelezte, a teljes igazságot nem ismerjük, kezeljük óvatosan az adatszivárogtatást és a terheléses támadást – ezt kérte tarlós István, hozzátéve: várjuk meg a végét.

A német rendszergazda Tarlós szerint alamuszin lapít. A főpolgármester azt követeli, hogy a projekt előállítója adjon magyarázatot mind Budapestnek, mind a BKK-nak, hogy mit adtak át, amiről azt állították, hogy működőképes.

„Valakinek mennie kell”

Az LMP szerint a hanyag vagy hűtlen kezelés gyanúját veti fel, hogy a BKK a régóta előkészített elektronikus jegyrendszer mellett egy párhuzamos szisztémát alakított ki a most „csúfosan megbukott” online bolttal. Csárdi Antal, a párt fővárosi képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: teljesen feleslegesen költünk el egy webshopra millió forintokat havonta, és egy elfogadhatatlan színvonalú szolgáltatásra fordították volna ezt az összeget.

Az is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a 3-as metró felújítása során nem minden állomást akadálymentesítenék. Kérdésre válaszolva közölte, „abszolút indokolt” lenne Dabóczi Kálmán BKK-vezérigazgató leváltása; az általa vezetett cég „hamisan nyilatkozott” az illetékes testület előtt az online jegyrendszer finanszírozása kapcsán, így „egészen másra bólintott rá” a testület.

Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi képviselője szerint Tarlós István ködösít és mellébeszél az online jegyrendszer ügyében. Szerinte a főpolgármesternek arról kellene beszélnie, miért van még mindig a posztján Dabóczi Kálmán BKK-vezérigazgató, „aki miatt 3500 ember személyes adatai szivárogtak ki, aki közbeszerzés nélkül vásárolt egy használhatatlan terméket a T-Systemstől, és aki miatt meghurcoltak egy jó szándékú 18 éves fiút, és aki hazudott a Kürt Kft. ellenőrzésével kapcsolatban is”.

Akkora a botrány, hogy valakinek mindenképpen mennie kell, vagy Dabóczi BKK-vezérigazgatónak, vagy Tarlósnak; ezen nincs mit mentegetni – jelentette ki sajtótájékoztatóján az ellenzéki politikus, aki szerint „azt az embert kellene elővenni, aki ezt az egészet rászabadította a budapestiekre”.

Horváth Csaba a 3-as metró felújításával kapcsolatos kérdésre válaszolva annak a véleményének adott hangot, a főpolgármester azért kénytelen halasztani az amúgy sürgető munkálatok megkezdését, „mert arra nincs meg sem a fedezet, sem a kormány részéről a szándék”,  hogy  biztosítsák a hiányzó 30-40 milliárd forintot. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.