Szinyei-ügy: a Fidesznek áprilisban még megfelelt az igazgató

Terézvárosban annak ellenére volt parázs vita az ügyről, hogy az iskola élén marad Tóth Gábor. A petíciót pedig közel 540-en írták alá.

Hutter Marianna
2017. 07. 17. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A fideszesek, úgy tűnik, tudták, hogy az igazgatónak rosszul áll a szénája, de ezt korábban egyetlen szóval sem jelezték – nyilatkozta lapunknak Heltai László, az LMP helyi önkormányzati képviselője annak kapcsán, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma múlt héten úgy döntött: nem fogadja el a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot 10 éve vezető Tóth Gábor által benyújtott igazgatói pályázatot. Bár hétfőn Balog Zoltán Emmi-miniszter úgy döntött: legalább 1 évre meghosszabbítják Tóth kinevezését, az eset így is nagy port kavart. Ugyanis a veronai busztragédiát megélt intézmény vezetője népszerű az iskolában, még petíciót is indítottak mellette, amelyet már közel 540-en írtak alá.

A terézvárosi képviselő-testület a mai napon tartott – más témában – humán bizottsági ülést. Ezen az LMP-s politikus felvetette, hogy tárgyalják meg Tóth Gábor pályázatát. Bár ezt a fideszes többség leszavazta, így is parázs vita alakult ki az ügyben. Ebből kiderült:

a kormánypárti képviselők szerint Tóth igazgatói alkalmasságával kapcsolatban kétségek merültek fel, ám hogy pontosan miért, azt nem fejtették ki,

„arról csak pletykák vannak”, így Heltai nem kívánt belemenni a részletekbe. Ugyanakkor tény, hogy mikor április 13-án, zárt ülés keretében véleményezte az igazgató jelentkezését a fideszes többségű képviselő-testület, akkor azt még a jogszabályi kritériumoknak megfelelőnek tartotta. „Ez lényegében a pályázat támogatását jelentette, akkor Tóth Gábor személye ellen sem hangzott el kritika” – mondta Heltai.

Az ellenzéki politikus egyébként azt tervezi: az első őszi képviselő-testületi ülésen bead egy javaslatot, hogy vitassák meg az igazgató ügyét, és hogy

„az önkormányzat ne titkolja el, mit tud, és hogyan ítélik meg az igazgatót”.

Egyébként Heltai úgy vélte, minden olyan döntés mellett ki kell állni, amit az iskola – vagyis a szülők és a tanárok – szeretnének. „Más esetekből is – például Szeged, Makó – úgy tűnik, a kormány nem szereti az autonóm vezetőket, csak a bólogató Jánosokat, és ellehetetlenítik azokat, akik esetleg ellentmondhatnak nekik. Ez önkényuralmi mentalitás” – tette hozzá. 

Lapunk az ügyben kereste Terézváros Fidesz–KDNP-s polgármesterét, Hassay Zsófiát is, aki a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatójának további egyéves megbízatása fényében nem kívánt reagálni a fejleményekre. Ugyanakkor emlékeztetett: az önkormányzat Tóth Gábor intézményvezetői pályázatát korábban alkalmasnak találta.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.