Tarlós István nem foglalkozik a BKK-rendszert meghekkelő fiatal ügyével

Bár a feljelentést a T-Systems tette, a hekker előállítása miatt elsősorban a BKK-n csattant az ostor.

Marosi Adrienn
2017. 07. 21. 14:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel nem ért a nyomozóhatóságok munkájához, Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója nem tud és nem is akar azzal foglalkozni, hogy helyes volt-e a BKK netes értékesítési oldalát feltörő, 50 forintért bérletet vásárló, 18 éves fiatal éjszakai előállítása, melyről a 24.hu számolt be pénteken. A Magyar Nemzet kérdésére Dabóczi azt mondta:

„Senki ne higgye, hogy az a célunk, hogy fiatalokat, iskolásokat zaklassanak a rendőrök, akik meg tudják ítélni majd, hogy történt bűncselekmény vagy sem.”

Dabóczi később az InfoRádiónak is nyilatkozott. Ott azt mondta, a fiatal ellen a feljelentést nem a BKK tette, hanem a T-Systems Magyarország Zrt. és nem igaz, hogy fillérekért lehet utazni a BKK-n, ezek csúnya csúsztatások, a rendszer lezár időben szerinte. Ennek ellenére hozzátette, hogy \"Rossz érzés nekik is, ha egy fiatalt ilyesmi miatt kellemetlen helyzetbe hoznak\".

A BKK weboldala amúgy péntek este 18 óra óta nem üzemel

Az ügyben Tarlós Istvánt is kerestük, a főpolgármester Magyar Nemzet érdeklődésére azt mondta: nem kíván nyilatkozni.

###HIRDETES###

A feljelentést egyébként nem a BKK, hanem a rendszer üzemeltetője, a T-Systems biztonsági igazgatója tette, mert amit a fiatal, magát etikusnak nevező hekker tett, vagyis hogy csaknem tízezer helyett ötven forintért vett bérletet, ők ilyen súlyúnak látták. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információs rendszer vagy adat megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, egyelőre egy gyanúsítottjuk van, aki szabadlábon védekezik. Többet a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árultak el lapunknak.

Bár a hekker ímélben jelezte a biztonsági rést a BKK-nak, a levelet olyan címre küldte, amelyet nem néznek, mert arról csak kiküldenek üzeneteket – mondta Dabóczi Kálmán. A BKK-vezérigazgató az említett figyelmeztetést csak azt követően látta, hogy miután a hekker elmondta a történetét a sajtónak, kiadta kollégáinak az összes szerverre beérkezett levél átvizsgálását.

A BKK vezetője ragaszkodik korábbi hasonlatához: „Ha nyitva van egy lakásajtó, nem megyünk be hívatlanul, mert magánlaksértést követnénk el, és szintén nem feszítünk fel csavarhúzóval egy postaládát, ha rést látunk rajta, s nem olvassuk el a benne lévő leveleket, hogy így figyelmeztessük a veszélyre a tulajdonost. Utóbbival nemcsak a levélládát rongálnánk meg, de a magántitkot is megsértenénk.”

Bár a feljelentést a T-Systems tette, a hekker előállítása miatt főként a BKK-n csattant az ostor. A hír megjelenése után több százan kezdték el 1-esre, vagyis gyengére értékelni a BKK Facebook-oldalát, amivel rövid idő alatt az ötfokú skálán 1,3-re tornázták le az átlagos értékelést. Többen felháborodott kommenteket is írtak az értékeléshez, például azt, hogy „Napi tanulság: ha valaki segít nekem, feljelentem!”, illetve „Már megint a mutyizást védik, hogy a korrupciócsap el ne záródjon!”

A T-Systems Facebook-oldalán nem lehet értékelni, de a legutóbbi bejegyzéshez ott is több tucatnyi felháborodott hangú, helyenként trágár bejegyzés érkezett.

Mint arról a 444.hu beszámolt, a T-Systems németországi anyavállalatánál kicsit más a kultúra: a Deutsche Telekomnak van egy Bug Bounty nevű programja, amivel arra buzdítják az etikus hekkereket, hogy keressenek réseket a rendszereikben, tehát még díjazzák is azokat, akik biztonsági hibát találnak, és jelentik azokat. Időközben az is kiderült, hogy a T-Systems két hete még egy, a hekkertámadások ellen védtelen dolgozókat gúnyoló reklámot jelentetett meg. 

Eközben az Occupyoktogonbázis Facebookon kezdett tüntetést szervezni. „Közkivánatra: BKK tüntetés. Az etikus hacker srác meghurcolása miatt” – írták a szervezők.

A történtekre Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezérigazgatója Facebbokon reagált. „Nem tudhatom, ez a fiú mit csinált pontosan – de az ügy szinte minden lépése a nyilvánosság előtt zajlott. Márpedig, ha a fenti történet zajlott le, csak épp nem papírbérlettel, hanem a digitális térben, akkor a valódi felelősség azoké, akik egy ilyen amatőr rendszert átvettek, üzembe helyeztek, és mind a mai napig működtetnek” – írta.

„Ha valaki besétál a BKK ügyfélszolgálatára, megpróbál venni egy bérletet 50 forintért, legnagyobb meglepetésére azt meg is kapja annyiért, majd nem utazik vele, hanem jelzi hivatalosan a BKK-nak, hogy valami nem stimmel, akkor ezzel bűnt követne el? Nagy baj lenne, ha igen” – fűzte hozzá.

Az LMP-s Csárdi Antal lapunk megkeresésére közölte: teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja azt az „arroganciát”, amely a BKK kommunikációját jellemezte annak kapcsán, hogy létrehoztak egy hibáktól hemzsegő rendszert a netes értékesítésre. Hozzátette: ahelyett, hogy elvárható alázattal és tisztességgel elnézést kértek volna a budapestiektől, és javították volna a hibákat, gyakorlatilag azokat az embereket próbálták meg hibásként beállítani, akik kísérletet tettek arra, hogy felhívják a figyelmet a problémákra. „Ahelyett, hogy megköszönték volna az egyébként jó szándékú jelzéseket, gyakorlatilag ellenségként tekintenek azokra, akik ezeket a hibákat feltárták” – jelentette ki.

„Úgy gondolom, hogy egy ilyen botrány után a BKK vezérigazgatójának mennie kell, le kell mondania, és kell keresni egy szakmailag kompetens, a város iránt elkötelezettebb vezetőt. Amíg ez nem történik meg, addig ezek várhatóan mindennapos problémák lesznek” – hangsúlyozta Csárdi Antal. Mint mondta, véleménye szerint joggal várja el minden budapesti, hogy egy szolgáltató szándékkal működő BKK legyen a fővárosban.

Emellett kiemelte: jogi nonszensz, hogy eljárást indítottak a 18 éves fiatalember ellen. „A jognak nem csak betűje van, más szempontokat is figyelembe kell venni” – fogalmazott. Szavai szerint meg kell vizsgálni azt a kérdést, hogy a társadalomra való veszélyesség mekkora volt, és ebben az esetben pontosan lehet tudni, hogy itt a válasz nulla. Mivel a fiatal jelezte a hibát, és azonnal üzenetet küldött a BKK-nak, Csárdi szerint bebizonyosodott, hogy hosszú távon gyakorlatilag megtakarítást ért el, hiszen azok a kapuk, amelyek lehetőséget adnak a visszaélésre, komoly veszteségeket okoztak volna a BKK-nak.

Az Együtt budapesti elnöke, Pataki Márton közleményben azt írta, a párt szolidaritásáról biztosítja a fiatalt, akit feljelentett a BKK. Hozzátette: elfogadhatatlannak tartja, hogy sok nappal az eset után az éjszaka közepén vitték be kihallgatásra a fiút, aki rámutatott az értékesítési rendszer hibájára. Az Együtt budapesti elnöke szerint ennek az eljárásnak, mivel az őrizetbe vételnek nem voltak meg a feltételei, nyilvánvalóan csak a megfélemlítés és a sajtónyilvánosság miatti megtorlás volt a célja.

Mint írta, felszólítja a BKK-t, hogy középiskolások megfélemlítése helyett azok felelősségre vonásán dolgozzon, akik engedélyezték „a gagyi, biztonsági hibákkal teli online értékesítési rendszerük aktiválását”.

A DK közölte: követelik, hogy azonnal ejtsenek minden vádat a 18 éves budapesti ellen, aki nélkül még ma sem lehetne tudni, hogy a BKK-nál veszélyben vannak az adataink. „A DK szerint is szükség van az ügyben büntetőeljárásra, de szerintünk azt kell letartóztatni, aki veszélyezteti a magyarok adatait, nem azt, aki erre felhívta a figyelmet. Követeljük, hogy a hatóságok hivatalból járjanak el Dabóczi Kálmán BKK-vezérrel szemben, aki lehetővé tette, hogy több ezer budapesti adatait lophassák el” – olvasható a közleményben.

A Jobbik budapesti elnöke, Stummer János úgy fogalmazott, „amikor egy jóhiszemű fiatalt köztörvényes bűnözőként hurcolnak meg csak azért, mert felhívja a figyelmet egy ezer sebből vérző projekt biztonsági hiányosságaira, abban 2017 Magyarországának minden nyomora benne van”. A Jobbik jogi segítséget ajánl az igazságtalanul előállított fiatalnak – fűzte hozzá.

Közölte, hogy a mostani történetben „a kánikulánál is fullasztóbb politikai klíma, a XXI. század teljes meg nem értése és a bolsevik házmestertempó ül tort a közösségi szellem felett. A Fidesz-kormány bukásra van ítélve, a Jobbik Magyarországért Mozgalom a józan ész pártján áll, és 2018-tól korszerűen gondolkodó, innovációra nyitott politikát fog megteremteni, ahol a tehetséget és a teljesítményt nem üldözik, hanem támogatják. Vágjuk a centit” – írja a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.