Tavaly óta nyomoznak a feltűnően drága CT-k után

A 2015-ös, milliárdos eszközbeszerzésen a gyanú szerint felosztották a piacot, ezért drágultak a gépek.

MN
2017. 07. 17. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly április óta vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellgyanú és túlárazás miatt az úgynevezett CT-ügyben, amelyről a Hír TV egyelőre annyit tudott meg, hogy 21 céget – köztük a magyar egészségügy legnagyobb eszközbeszállítóit –, illetve számos egészségügyi intézményt, egyebek közt Heim Pál Gyermekkórházat és az Országos Kardiológiai Intézetet is érinti. A csatornával a GVH azt is közölte: büntető feljelentést is tettek, de a nyomozás eredményét egyelőre nem közölték velük.

A CT-ügy – amelyről tavaly áprilisban számolt be először Hadházy Ákos, az LMP társelnöke – lényege, hogy 2015-ben EU-s pályázatot írtak ki CT és MR gépek beszerzésére, mintegy 9 milliárd forintos keretből. Bár a kórházak egységes, állami fenntartásba kerültek, a pályázatokat mégis intézményenként külön-külön írták ki. A közbeszerzések többségében egyetlen ajánlat érkezett, jóval a piaci ár felett, sőt, helyenként a tervezett összeg duplájáért. Mivel jóval drágábbak lettek a gépek, kevesebb helyre jutott modern diagnosztikai eszköz.

A GVH szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a pályázaton részt vevő vállalkozások 2015-től egyeztetéseket folytattak és információkat osztottak meg egymással, befolyásolva közbeszerzési eljárások ajánlatait és eredményét. Ez azért is érdekes, mert ezzel a beruházással dicsekedett egyébként a múlt héten Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, amikor arról beszélt, hogy a kórházi felszerelések ügyében nem jogos a kormányt kritizálni, hiszen a Fidesz kormányzása alatt jelentősen nőtt a CT-k száma a kórházakban.

A térbeli képalkotásra képes komputertomográfok (CT) száma és működése az után került az érdeklődés középpontjába, hogy a múlt héten az Országos Kardiológiai Intézetből nyitott mellkassal szállítottak át egy 12 éves kislányt a Heim Pál Gyermekkórházba, ugyanis a kardiológiai klinikán nincs CT. A kislány nem sokkal később meghalt. Bár a kórház főigazgatója szerint a halálesetnek nem volt köze a CT hiányához, a CT-ügy miatt ismét heves támadások érték a kormányt, amiért nem biztosítja az egészségügy fejlesztéséhez szükséges forrásokat.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.