Tízből tízszer fogadták el a hamisított BKK-s mobilbérletet

A Közlekedő Tömeg riportere egy házilag barkácsolt online bérlettel tévesztette meg az ellenőröket.

MN
2017. 07. 17. 6:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak adatvédelmi szempontból kockázatos, de könnyedén hamisítható is a BKK mobilra letölthető bérlete.

A Közlekedő Tömeg nevű blogoldal riportere ezt be is bizonyította, amikor a KT házi készítésű, pár óra alatt összedobott bérletfelületével csapta be a jegyellenőröket tíz esetből tízszer sikeresen.

A hamis online bérlete ránézésre teljesen olyan volt, mint az igazi, a QR-kód ellenőrzésével ugyan kiderült volna a trükk, de erre alkalmas készüléke csak kevés ellenőrnek van. A másik szűrési módszer a személyi igazolvány felmutatása lenne – az online bérletvásárlást ugyanis személyes adatok megadásához kötik – csúcsforgalomban azonban erre nincs idő, az alaposabb vizsgálat feltartaná a tömeget, jegyzi meg blogoldal.

A Közlekedő Tömeg arra is emlékeztet, hogy a július 14-én forgalomba hozott online bérlet többféle módon kijátszható, a biztonsági rések miatt pedig egy bérletvásárlással akár több százan is utazhatnak. Mint hozzáteszik, a láthatóan kapkodva elkészített applikáció több kockázatot is rejt:

A Közlekedő Tömeg mindenkinek javasolja, hogy ha a BKK rendszerében olyan jelszót adott meg, amit másutt, más fiókokban is használ, azt haladéktalanul változtassa meg, mivel a BKK rendszeréből szivárognak a személyes adatok és jelszavak a rendszer indulása óta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.