Vizes vb: az azeri ingyenwifi miatt aggódik Péterfalvi Attila

Tájékoztatást kért a szervezőktől a NAIH elnöke.

MN
2017. 07. 13. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizes világbajnokság szervezőihez fordult Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, és mielőbbi tájékoztatást kért a rendezvényen ingyenes wifit biztosító szoftvert fejlesztő azerbajdzsáni cégről – tudta meg a Népszava.

A NAIH a lap megkeresésére annyit közölt, hogy egyelőre hivatalos vizsgálatot nem indítottak. A Népszava kiemeli, figyelemre méltó, hogy Péterfalvi rögtön azután megkereste a szervezőket, hogy az Index írt a kétes hátterű cégről, holott az adatvédelmi hatóság elnöke éppen szabadságát tölti külföldön.

Ismert, a Margit híd és az Árpád híd közötti pesti sétányon ingyen wifiszolgáltatás várja majd a szurkolókat. Az Index korábban arról számolt be, hogy forrásai szerint a nyilvános wifihálózat szoftveres hátterének biztosításával egy bizonyos WandaFi nevű céget bíztak meg. A vállalkozás hivatalosan Írországban, Corkban működik tavaly nyár óta, és a nyilvános adatok szerint a cég és a domain mögött is Anar Aligioulov (más helyeken Aligulov) és Rafik Abaszov azerbajdzsáni üzletemberek állnak. Maga a szoftver egy marketing- és piackutató eszköz, ami a nyilvános wifit biztosító hoteleknek, éttermeknek tud adatokat gyűjteni azokról, akik fellépnek a hálózatra – tette hozzá a portál.

A Bp2017 Nonprofit Kft. szóvivője, Borsa Miklós szerdán úgy fogalmazott: „Ez az ingyenes wifihálózat kiépítése, ez nem közvetlenül kapcsolódik a világbajnoksághoz, e nélkül meg lehet rendezni a világbajnokságot. Ez a világbajnoksághoz kapcsolódó, de nem a rendezéshez közvetlenül szükséges 84 milliárd forint értékű összfejlesztés egyik eleme”.

A hálózatra kapcsolódók közösségi médiás profiljáról gyűjtenek adatokat azért, hogy személyre szabott szolgáltatásokat lehessen ajánlani a felhasználóknak – írta a Hír TV.

Az LMP a rendszer biztonsági hátteréről a nemzetbiztonsági bizottságban vár tájékoztatást a szakszolgálatoktól. „Ez a nemzeti konzultációnál található Yandex-ügy – amikor a magyar kormány, ugye, a magyar emberek politikai állásfoglalásra vonatkozó adatait kiküldte Moszkvába –, annak egy folytatása. Ismételten az történik, hogy a számukra baráti országoknak közvetítik magyar emberek adatait” – véli a párt elnökségi tagja, Ungár Péter.

Az MSZP már kedden bejelentette, haladéktalanul vizsgálatot kérnek Péterfalvi Attilától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.