A Liberálisok azt sem tudják, hol van a székhelyük

Formai okokból utasították vissza a pártnak a marihuána legalizálásáról szóló népszavazási kezdeményezéseit.

MN
2017. 08. 15. 7:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két, a Magyar Liberális Párt (Liberálisok) által benyújtott népszavazási kezdeményezést is visszautasított hétfőn a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, méghozzá bagatell formai okokból: a jelek szerint ugyanis a pártban nem mindenkinek egyértelmű, hogy éppen hol van a székhelyük.

A Liberálisok a marihuána legalizálásáról szeretnének népszavazást kezdeményezni, ehhez rögtön két kérdést is benyújtottak, az egyik a büntethetőséget szüntetné meg, a másik viszont csak orvosilag indokolt esetben – például rákos betegek fájdalomcsillapítására – engedélyezné a kábítószer használatát. 

A törvény szerint az NVI elnöke ellenőrzi a formai követelmények meglétét, mielőtt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé terjesztené a kérdést tartalmi vizsgálatra. Pálffy Ilona a Liberálisok mindkét kérdése esetében azt vette észre, hogy a benyújtó meghatalmazásán nem az a párt székhelye, mint a kezdeményezésről szóló dokumentumban. Mint kiderült, a meghatalmazás egyszerűen régi, annak kiállítása után változott a párt hivatalos címe. 

Az NVI elnökének határozata ellen nem lehet fellebbezni, de a kérdést újra be lehet nyújtani, és akkor már biztosan az NVB elé fog kerülni. Ha a testület hitelesíti valamelyik kérdést, a jogorvoslatok letelte után a pártnak 120 napja lenne összegyűjteni 200 ezer hiteles aláírást. Ha ez meglenne, az Országgyűlés kénytelen lenne kiírni a referendumot (vagy megelőzésként maga legalizálhatná a füvezést). 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.