Béruniót sürget az új országos plakátkampány

Új plakátok jelentek meg a Mahir felületein. A megrendelő magánszemély, így a törvény kijátszható.

Gy. Zs.
2017. 08. 07. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltűnnek „A nép nem betiltható, de a kormány leváltható” feliratú hirdetések, helyükön a béruniót népszerűsítő kampány indult. A felirat szó szerint: „Bérunió – európai polgári kezdeményezés”. Tőle balra plakáttól függően kétféle szöveg szerepel: „Európával az európai bérekért”, illetve „Mindenki a szülőföldjén boldogulhasson”. 

A szlogenek rímelnek a Jobbik béruniós kezdeményezésére, a pártnak azonban hivatalosan nincs köze a kampányhoz. A múltkorihoz hasonlóan társadalmi célú üzenetekről van szó – Puskár Anettnek, a Mahir tanácsadójának tájékoztatása szerint –, amelyek a megrendelő megbízásából kerültek ki a felületekre. Márpedig a hirdetési cégek, így a Mahir alapelvei szerint magánszemélyekről nem adnak ki információt. 

A plakáttörvény csupán azt mondja ki, hogy a kormány és a pártok csak listaáron tehetnek közzé óriásplakátokat – ám a jogszabály a civil, illetve a magánkezdeményezésekre nem vonatkozik. Vagyis egy magánszemély akkor is törvényesen rendelhet meg hirdetéseket, ha azok éppen egybecsengenek egy párt fontos témáival, jelen esetben azzal, hogy a Jobbik augusztus 20-i kezdéssel meghirdette az európai béruniót szorgalmazó aláírásgyűjtési kampányát.

Úgy tudjuk, a mostani plakátokból több készül és kerül ki az utak mellé, mint az előző, „A nép nem betiltható” változatból. 

Orbán Viktor az ATV.hu forrásai szerint elégedetlen, mert kijátszható a politikai botrányok közepette elfogadott plakáttörvény, azt azonban kormánykörökből tagadták, miszerint már vizsgálják az esetleges módosítást, hogy a maradék kiskapukat is bezárják. 

Emlékezetes, a Fidesz a parlamenti kétharmadot kijátszva, nagy vita és botrány közepette fogadta el június 23-án a hírhedt törvényt, megtörve ezzel a Jobbik éppen futó, „Ti dolgoztok. Ők lopnak” szlogenű plakáthadjáratát.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.