Bűnben fogant lombikbabák: reagált a kormány Veres András kijelentéseire

Novák Katalin szerint nem lehet elítélni azokat a párokat, akik ezt a megoldást választják.

Kovacsik Ágnes
2017. 08. 25. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány álláspontja az, hogy a lombikprogram a gyermektelen párok számára óriási lépést jelenthet, hiszen megadhatja számukra a gyermekvállalás lehetőségét, örömét akkor is, ha meddőségi problémákkal küzdenek – mondta az MTI tudósítása szerint Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár pénteken Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva.

A kormány ezt a lehetőséget támogatja – jelentette ki az államtitkár, reagálva Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a lombikprogrammal kapcsolatban a napokban tett kijelentéseire. A katolikus püspök augusztus 20-ai szentbeszédében kritizálta a kormány lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezését.

Az államtitkár azt mondta, hogy nem lehet elítélni azokat a párokat, akik ilyen megoldást választanak a gyermekvállalás érdekében. Hozzátette: a közeljövőben jelenik meg az a kormányrendelet, amely a jelenlegi lombikprogram-eljárásokat bővíti.

Lapunknak adott villáminterjúban a katolikus püspök kijelentette: a lombikbébiprogram minden formája elfogadhatatlan. Mint mondta, a katolikus egyház azért tartja aggályosnak a programot, mert mesterséges körülmények között, és nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan meg az élet; ráadásul a létrehozott, de be nem ültetett embriókat lefagyasztják, később orvosi célokkal kutatásra használják fel vagy elpusztítják.

Tudatlanság áll a lombikbébiprogram hátterében a püspök szerint, és annak mértékétől függ, hogy mekkora a bűn. Veres András sajnálattal gondol azokra a katolikus párokra, akik részt vesznek ilyen programban. Szerinte az egyházi elöljárók és a papok is hibásak a mesterséges megtermékenyítés kérdésében, mivel egy templomi közösség nem alkalmas rá, hogy a témáról beszéljenek. Ezért arra törekednek, hogy megtalálják azokat a fórumokat, ahol felemelhetik szavukat a lombikbébiprogram ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.