Fideszes fejtágítást kapnak a nagykövetek a jövő évi választásra

A párt kommunikációs igazgatója tart nekik előadást. Orbán Viktor ezúttal kihagyja az eseményt.

MN
2017. 08. 25. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elvileg pártpolitika-semleges diplomáciai kart is kampányüzemmódba helyezi a Fidesz a következő hónapokban – legalábbis erre lehet következtetni a hétfőn kezdődő nagyköveti értekezlet programjáról, amelybe a Magyar Nemzet betekintést nyert.

A magyar nagyköveteknek rendezett szokásos munkaértekezleten Orbán Viktor egyébként – rá nem igazán jellemző módon – ezúttal nem vesz részt. Lapunk információi szerint a hétfőn kezdődő rendezvényt Szijjártó Péter külügyminiszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitja meg. A kormányfő eddig általában részt vett a nagyköveti értekezleteken, az általános gyakorlat szerint – ilyen rendezvényeket a legtöbb országban tartanak évente egyszer vagy kétszer – a miniszterelnök beszédével ilyenkor kijelöli a következő időszak főbb külpolitikai prioritásait. Orbán utoljára tavaly tavasszal tette tiszteletét hasonló találkozón, immár harmadik távolmaradása így már tendenciának tekinthető.

Ott lesz viszont a Szijjártó és Semjén mellett Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is. Azé a kabinetirodáé, amelyről a héten derült ki, hogy közvetlen kommunikációs utasításokat ad az egyes minisztériumoknak – leginkább arra nézve, hogyan próbáljanak minél kevesebb közérdekű adatot elérhetővé tenni. Beszédet mond Pintér Sándor, Trócsányi László és Gulyás Gergely is. A Fidesz alelnöke a „magyar jogalkotás nemzetközi vetületeiről” értekezik majd.

A legérdekesebb, hogy

a jelek szerint a diplomáciai kart is kampányüzemmódba állítaná a kormány.

Erre utal, hogy csütörtökön Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója tart előadást a nagyköveteknek „a választási kampányról”. (Szorosan pártkötődésű szereplő már volt máskor meghívott: mint áprilisban megírtuk, az akkori értekezleten Csizmadia László lobbizhatott azért, hogy a nagykövetségek találjanak külföldi szervezeteket, amelyekkel a Civil Összefogás Fórum közös rendezvényeket tarthat. Azóta nem lehetett arról hallani, hogy ilyenre sor került volna.)

Hidvégi Balázs mellett András Pál, a külképviseleti választásokért felelős kormánybiztos – akiről korábban azt írtuk meg, hogy mandátuma része lehet, hogy minél több határon túli magyar regisztráljon a választásokra –, valamint Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is ott lesz. Úgy tudjuk,

több nagykövet is felháborodott azon, hogy közvetlen pártpolitikai előadást kell meghallgatniuk,

miközben ők elvileg nem a Fideszt, hanem Magyarországot képviselik külföldön.

Érdekes még a programot tekintve, hogy Andy Vajna filmipari kormánybiztosnak is lesz előadása a „filmipari együttműködési lehetőségekről”, és szerveznek egy külön panelbeszélgetést az Egyesült Államok és az Európai Unió kapcsolataiban tapasztalható „új kihívásokról” Barthel Rúzsa Zsolt (Századvég Intézet), Mráz Ágoston Sámuel (Nézőpont Intézet) és Schőberl Marton (Külügyi és Külgazdasági Intézet) részvételével. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára Sportdiplomácia címmel tart előadást, és szóba kerülnek a 2019-es Makkabi Játékok is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.