Sokak szerint mennek rossz irányba a dolgok

Csak egy szűk réteg elégedett igazán a kormány tevékenységével az Iránytű Intézet szerint.

Unyatyinszki György
2017. 08. 10. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ősszel induló kampány előtti választói hangulat nem igazán nyugtathatja meg a kormánypártokat: az állampolgárok 38 százaléka elégedetlen az ország jelenlegi állapotával – derül ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet júliusi adatfelvételéből. A Magyar Nemzet számára készített felmérés szerint kimondottan erős az abszolút elégedetlenek csoportja, 20 százalékot tesz ki, míg a kisebb-nagyobb mértékben elégedett választók aránya együttesen mindössze 28 százalék volt.

Csak a kormánypárti szavazók körében magas az elégedettség (67 százalék), táborukban csupán kilenc százalék az elégedetlen szavazók aránya. Az ellentéteket jelzi, hogy az ellenzéki pártok támogatói közül egynél sem éri el a kisebb mértékben elégedettek aránya a 10 százalékot. A választásokat jelentősen befolyásolni tudó pártpreferenciájukban bizonytalanok mindössze 15 százaléka elégedett, míg 41 százaléka a csoportnak elégedetlen az ország állapotával.

A kormány politikája is látványosan „felharmadolja” a nemzetet: a választók 39 százaléka elégedetlen, 30 százaléka vegyes érzésekkel bír a kormány tevékenységéről. Kiemelendő, hogy a választók negyede „egyáltalán nem elégedett” a kormánnyal, a „nagyon elégedettek” pedig mindössze hét százalékot tesznek ki. A bizonytalanok valamivel több mint fele elégedetlen, míg csak tizedük szerint tevékenykedik jól a kormány.

A háztartások megélhetési körülményeiről szóló kérdés tekintetében a választók 41 százaléka érzi úgy, hogy 2014 óta változatlan az anyagi helyzete. A romló körülményekről és a javulásról beszámolók aránya az Iránytű Intézet közvélemény-kutatása alapján közel hasonló méretű tábort alkot: 28 és 31 százalékon mérték őket.

A korábbi adatokhoz képest enyhén optimistábbak a magyar választók – köztük leginkább a kormánypártiak –, de relatív többségben továbbra is a negatív válaszadók vannak. Érdekesség, hogy a megkérdezettek 31 százaléka szerint jó irányba halad Magyarország, ami megegyezik a javuló anyagi helyzetükről beszámolók és a kormánypárttal elégedettek arányával.

Az Európai Unióban zajló folyamatokat mindössze a megkérdezett választók ötöde tartja pozitívnak, míg a negatív vélemények aránya 40 százalék. A Demokratikus Koalíció szavazóinak kétharmada és a Momentum szavazóinak több mint fele véli úgy, hogy „inkább jó irányba haladnak” a dolgok az EU-ban. A leginkább EU-szkeptikus tábort a kormánypártok és a Jobbik szavazói alkotják, mindkét csoportban csak 15-16 százalék szerint pozitív az EU-ban zajló folyamatok iránya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.