Több mint egymilliárdért tervezik az Iparművészeti Múzeum felújítását

Nem volt verseny, mert a tervező már korábban nyert a tervpályázaton, és rendelkezik a szerzői jogokkal.

MN
2017. 08. 06. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közbeszerzési felhívás közzététele nélkül kötött szerződést a budapesti Iparművészeti Múzeum az Üllői úti műemlék épület felújításának kiviteli terveinek elkészítésére a Vikár és Lukács Építészstúdió Kft.-vel, amely nettó 1,37 milliárd forintért végezheti el a munkát – derül ki az Európai Unió Hivatalos Lapjában közzétett tájékoztatóból.

Az indoklás szerint azért mellőzték a versenyt, mert a feladatot „kizárólag egy meghatározott gazdasági szereplő képes teljesíteni”. A Vikár és Lukács nyerte ugyanis a rekonstrukcióra 2012-ben kiírt tervpályázatot, és ezzel jogerős építési engedélyt is kapott, az akkor készült tervek és dokumentációk pedig szerzői jogi védelem alatt állnak, így más nem is végezheti a munkát.

Az Iparművészeti Múzeum felújítása azért is különleges, mert az épület tetejét és belső tereit is mázas Zsolnay kerámia borítja, amelynek pótlása különleges tudást igényel. Valószínűleg ennek a nagy összegű megrendelésnek a reménye állt a hátterében a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tulajdonosa és a pécsi önkormányzat közt tavaly kirobban háborúnak is, amelyben a város megpróbálta kiszorítani a svájci-libanoni üzletembert, de nem járt sikerrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.