Ungár Péter botránya miatt befellegzett az LMP és a Momentum együttműködésének

Az LMP elnökségi tagja a Momentum fesztiválján feküdt be más sátrába ittasan, majd úgy szedték ki egy patakból.

Hava Nikita
2017. 08. 09. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár volt erre kísérlet, most mindenféle politikai együttműködésnek vége a Lehet Más a Politika és a frissen alakult Momentum között. Korábban még arról lehetett hallani, hogy a két ellenzéki párt valamilyen formában – helyi, esetleg országos szinten – együtt fog működni a 2018-as választás idején.

Egy igen kellemetlen incidens miatt biztosan nem lesz LMP–Momentum összefogás: a törést a Momentum által rendezett Nyitás Fesztiválon történtek okozták, ahol Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja, több egybehangzó beszámoló szerint botrányosan viselkedett. Olyannyira, hogy a rendezők egyszerűen kidobták a fesztiválról.

A Momentum ezt követően határozatban fogadta el, hogy nem kíván semmiben együttműködni sem az LMP-vel, sem más pártokkal, és az általa két hete szervezett fesztiválon történt konfliktus miatt nem is szeretné firtatni az esetleges további együttműködést a zöld párttal.

A Magyar Nemzet úgy értesült – ezt az Azonnali is megírta –, hogy Ungár Pétert, az LMP elnökségi tagját a biztonsági őrök dobták ki a fesztiválról. Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője lapunknak megerősítette azt a több szemtanú által lapunknak egybehangzóan tett állítást, hogy Ungár minősíthetetlenül viselkedett – az LMP-s politikus ezért valamennyi momentumos rendezvényen nemkívánatos vendégnek számít.

A szóvivő nem árulta el, pontosan mi történt. Ungár Péter a Magyar Nemzet megkeresésére csak annyit közölt, hogy az Azonnalinak már mindent elmondott, amit az ügyről tudni kell. Ungár az Azonnali kérdésére, miszerint a Momentum mivel indokolta a fesztiválról való kidobását, azt állította: nem tudja pontosan. „Néhány emberrel jóban vagyok, beszélek velük azóta is, de nem erről. Úgy látszik, nem volt ez akkora dolog” – fogalmazott.

A lapunk birtokába jutott levél szerint Ungár Péternek azonban biztosan tudnia kellett arról, hogy mi miatt dobták ki a fesztiválról, mert az érintettet a Momentum erről hivatalos levélben is tájékoztatta. Ebben egyebek között az áll:

„Részt vettél a Momentum által szervezett Nyitás Fesztiválon, ahol sajnos többen panaszkodtak a magatartásodra, többen jelezték, hogy akaratuk ellenére meg nem engedhető módon kommunikáltál a fesztivál más résztvevőivel, zaklattad őket, összetűzésbe kerültél a rendezvény biztonsági személyzetével, és beléptél mások privát helyiségébe. A rendelkezésre álló információk alapján mindezzel megsértetted a rendezvény házirendjét, viselkedésed ellentétes a szervezetünk által vallott értékekkel is.”

„Mindezek alapján a Momentum által szervezett rendezvényeken a jövőben nem vehetsz részt” – írta a a frissen alakult ellenzéki párt Ungár Péternek rendezvényük zárónapján.

Lapunk több olyan momentumossal is beszélt, aki részt vett a fesztiválon, és látta az esetet. Megkerestük azt a fesztiválozót is, akire a levélben szereplő „beléptél mások privát helyiségébe” részt értették a szervezők.

Az illető elmondta: „Ungár Péter, erősen ittas állapotban, többször befeküdt a sátramba, többszöri felszólítás ellenére sem hagyta el, majd a sátorba való bemászkálást akkor hagyta abba, amikor már jeleztem, hogy hívom a biztonsági személyzetet”.

Több résztvevő is arról számolt be lapunknak, hogy Ungár zaklatta.

A Magyar Nemzet kérdésére a politikus nem tagadta, hogy a fesztivál biztonsági személyzete egy patakból szedte ki, majd vezette ki hiányos öltözetben a területről. Ekkor került összetűzésbe az őrökkel. Hozzátette: sajnálja a történteket.

Papp Gergő, a Momentum kommunikációs igazgatója szerint nem a részegséggel volt a fő gond, hanem Ungár Péter ön- és közveszélyes állapotával.

A fesztiválon történt eset után több momentumos vezetői forrásunk is úgy gondolja, hogy ezzel vége bármilyen együttműködésnek a Momentum és LMP között, amit szerintük nem is annyira erőltettek. Több vezetőségi tag lapunknak azt állította, inkább Ungár „nyomult” náluk, ők mindvégig kategorikusan kitartottak a korábbi álláspontjuk mellett: nem fognak össze senkivel. A párt elismerte, hogy voltak puhatolózások az LMP részéről, hogy összehangoljanak néhány akciót, de ezeket elutasították.

Néhány LMP-s ezt másképp látja. Pártbeli forrásaink szerint az elmúlt hónapokban több vezető is informálisan tárgyalt a Momentum elnökségével. A megbeszélések során konkrét technikai dolgokról nem esett szó, mert az új párt őszig akart várni a részletekkel, addig saját szervezetüket akarták építeni. Információink szerint a tárgyalások során olyan dolgok merültek fel, mint a közös országos akciók, az augusztus vége felé esedékes Putyin-látogatás kapcsán pedig valamilyen közös fellépés, valamint a helyi szervezetek együttműködése.

Az LMP neve elhallgatását kérő, magas tisztséget betöltő egyik vezetője kérdésünkre úgy fogalmazott: ha Ungár Péter tényleg így viselkedett, és kellemetlenséget okozott, azt sajnálja, ugyanakkor reméli, hogy a két párt viszonyát ez nem pecsételi meg.

Reagált az LMP

„Értesültünk Ungár Péter Momentum Fesztiválon való részvételével kapcsolatban a sajtóban megjelent hírekről. Ungár Péter etikai vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. A párt kivizsgálja az esetet, és amennyiben indokolt, megtesszük a szükséges lépéseket” – olvasható a Lehet Más a Politika Facebook-oldalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.