Vizes vb: egy 40 milliós hínármentesítő még kellett

A hat héttel a vb előtt kiírt tenderen mindössze két napot adtak az ajánlatok beküldésére. Egy azért érkezett.

Jandó Zoltán
2017. 08. 20. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hínármentesítő úszó- és munkagépet is vett a vizes világbajnokság miatt a balatonfüredi önkormányzat. A berendezést nettó 32,8, azaz áfával együtt közel 40 millió forintért szállította le a helyhatóságnak a budapesti érdekeltségű Richter Mérnöki Iroda Kft.

Bár a gép szükségességét nehéz lenne vitatni, hiszen a nyíltvízi versenyeket nem lehetett olyan területen rendezni, amely tele van hínárral, a beszerzés így is számos olyan visszásságra rámutat, amely a világbajnokság kapcsán kiírt tendereket jellemezte. A – természetesen rendkívüli sürgősséggel meghirdetett – közbeszerzést ugyanis valamiért csak május 29-én tették közzé, azaz alig több mint másfél hónappal az esemény kezdete előtt. Ennek megfelelően a pályázók túl sok időt nem is kaptak ajánlatuk elkészítésére: 31-én, tehát két nappal a felhívás megküldése után már döntöttek is a nyertesről. Utóbbi feladat egyébként nem lehetett túl nehéz, mert ugyan a tenderre – az előírásoknak megfelelően – három céget is meghívtak, végül kizárólag a győztes Richter Mérnöki Iroda Kft. adott be ajánlatot. Magyarul verseny ezúttal sem igazán volt a több tíz milliós megbízásért.

Az adásvételi szerződést végül június 8-án írták alá, a budapesti vállalatnak – amely 2016-ban összesen 183 milliós árbevételt ért el úgy, hogy a mezőgazdasági és egyéb gépek nagykereskedelme mellett építőipari feladatokat is végez – pedig június 24 és 28. között kellett leszállítania és üzembe helyeznie a berendezést.

A vizes világbajnokság ugyan már július 30-án véget ért, az esemény azonban azóta is több száz millió forinttal drágult. Kiderült, hogy 230 millió forintból készül film a vb utókommunikációjához (amiről lapunknak a szervezők eredetileg azt mondták, mindössze egyperces lesz), és a rendezvényszervezésre vonatkozó még tavasszal kötött szerződés összegét is megemelték bő 350 millióval.

A kihirdetett közbeszerzések alapján a világbajnokság teljes büdzséje már biztosan 106 milliárd forint felett jár. A tényleges költés azonban ezt legalább 25-30 milliárddal meghaladta, az állami Antenna Hungária Zrt.-nek ugyanis volt egy olyan nagy összegű fejlesztése, amit közbeszerzés nélkül valósított meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.