A teljes népességen belül esett a Fidesz szavazótábora

Emelkedett azok száma, akik nem árulják el, hogy kire fognak szavazni a választáson.

Katona Mariann
2017. 09. 05. 4:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz és a Jobbik tudott némi növekedést produkálni a biztos pártválasztók körében júliusról augusztusra, míg az MSZP támogatottsága csökkent – ez derül ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet legfrissebb, lapunk megbízásából készült kutatásából. A felmérés alapján e csoportban is tetemes a kormánypártok előnye, az előző hónapban mért 50 százalék után augusztusban 51 százalékon állt a Fidesz és a KDNP. A második helyen jócskán lemaradva, de biztosan tartva pozícióját a Jobbik állt júliusban 22, augusztusban pedig 23 százalékos támogatottsággal. Az MSZP már csak egy számjegyű szimpatizánsi bázissal bírt, 11-ről 9 százalékra csökkent a támogatottsága. E párt volt egyébként az egyetlen, amely a biztos szavazók között veszített a népszerűségéből.

A biztos pártválasztók körében az előző három párton kívül a parlamenti bejutási küszöböt csak a Demokratikus Koalíció (DK) érte el augusztusban, Gyurcsány Ferenc pártja éppen öt százalékon állt, csakúgy, mint az előző hónapban.

Az LMP változatlanul 4, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 3-3 százalékos támogatottságot tudhatott magáénak.

A teljes népességen belül az erősorrend ugyanez, bár abban a szegmensben már jelentősebb elmozdulások voltak júliushoz képest. A Fidesz és a KDNP produkálta a legnagyobb változást, a kormánypártok támogatottsága ugyanis 3 százalékkal, 34-ről 31 százalékra esett vissza. A második helyen álló Jobbik is veszített a támogatottságából a teljes népességet figyelembe véve, a júliusi 16 után augusztusban 14 százalékos volt a támogatottsága. Az MSZP nem mozdult el, a szocialista párt megőrizte augusztusra is 7 százalékos bázisát. A kisebb pártok közül az LMP és a DK is 3-ról 4-re növelte választói bázisát erre a hónapra, a Momentum pedig tartja magát 3 százalékon.

Az Iránytű felmérése szerint 14-ről 13 százalékra csökkent azok aránya, akik bizonytalannak mondták magukat, vagyis még nem döntötték el, hogy melyik pártra fognak szavazni. Eközben 7-ről 8 százalékra emelkedett viszont azok száma, akik nem árulták el, hogy melyik párt a választottjuk.

Többen lettek azok is, akik inkább távol maradnának a legközelebbi országgyűlési választástól. Az előző hónapban a megkérdezettek 10, augusztusban pedig 12 százaléka nyilatkozott így.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.