Alig beszélnek nyelvet a kormánypárt politikusai

A Fidesz és a KDNP parlamenti képviselői szégyenkezhetnek leginkább a nyelvtudásuk miatt.

MN
2017. 09. 04. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap annak apropóján összesítette az országgyűlési képviselők középfokú nyelvvizsgáinak számát, mert 2020-tól kötelező lesz a bizonyítvány megléte ahhoz, hogy a diákok jelentkezhessenek a felsőoktatásba. Ám úgy néz ki, a parlamenti képviselők maguk sem tudnák megugrani az új, szigorúbb kritériumot. Ugyanis a 199 politikusból mindössze 76-nak, vagyis a 38 százalékuknak van legalább egy középfokú nyelvvizsgája. 

A leglesújtóbb arány éppen a fideszes és a KDNP-s politikusok körében áll fenn: a Fidesz-politikusok mindössze 29 százaléka, míg a kereszténydemokraták 35 százaléka rendelkezik a szóban forgó papírral. A szocialistáknál az arány 43 százalék, a DK-nál 50 százalék, a Jobbiknál 54 százalék, az LMP-nél 80 százalék, míg a független képviselőknél 86 százalék volt.

Érdekesség, hogy a pártelnökök közül nincs középfokú nyelvvizsgája sem Orbán Viktornak, sem pedig Gyurcsány Ferencnek.

A legtöbb nyelvvizsgája – méghozzá öt – Vadai Ágnesnek (DK) van. Míg spanyolból és angolból felsőfokú bizonyítványt szerzett, norvégul, oroszul és franciául középfokú szinten beszél. Különlegesség még, hogy a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea társalgási szinten beszél fársziul, illetve az, hogy az MSZP-s Hiller István felsőfokon tud latinul.

Mint korábban beszámoltunk róla, a kormány kutatást indít azért, hogy rájöjjön, mi a probléma az iskolai nyelvoktatással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.