Az elbocsátott dékán is oktat majd a BME-n

A műszaki egyetemről az ELTE-hez pártolók száz tantárgyban vállalják a „visszatanítást”.

Hutter Marianna
2017. 09. 01. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hétfőn folytatják a tanítást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) gazdasági karán az onnan az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE) távozó oktatók – értesült lapunk. A visszatérők közt van Andor György is, a kar műszaki egyetem vezetése által elküldött, korábbi dékánja is, miután olyan tárgyakat vitt, amelyeket más nem tud oktatni. A BME gazdasági karát nyáron otthagyó mintegy 40 oktató ügye nagy visszhangot váltott ki nemrégiben, sokan attól tartottak, hogy veszélybe sodorja a BME gazdaságtudományi szakjain az oktatás minőségét.

Lapunk információi szerint a két intézmény megegyezett, még ha írásos megállapodás egyelőre nem született is. Az ügyre rálátó forrásunk szerint a kancellárok később fognak megállapodni a megegyezés anyagi vonzatáról, de miután az ELTE és a BME állapodik meg, nem az oktatók egyenként, ez a fizetéseket nem érinti majd. Forrásunk szerint az ügy megoldása amúgy sem pénzkérdés volt, „ezen a ponton mindenki a hallgatói érdekeket tartotta szem előtt”. Így miután a tanévet hétfőn el kell kezdeni, a lezárt szerződés hiányától függetlenül is mindenki úgy tekinti, hogy van megállapodás, ennek szellemében szervezik az órarendeket.

Úgy tudjuk, hogy az immár ELTE-s oktatók igen sok, nagyságrendileg száz tantárgy oktatását vállalják. A gazdasági szakok többségénél csak egy tanévig fognak oktatni, viszont a pénzügy és számvitel alapszakon, a pénzügy mesterszakon és a számvitel mesterszakon egészen a most beiratkozó diákok tanulmányai végéig. Ez például a pénzügy és számvitel alapszak esetén három és fél évet jelent, ám miután sokszor nem minden hallgató halad a mintatanterv szerint, még több időről is szó lehet. Ezeken felül sok projektfeladatot, és szakdolgozat-konzultációt is visznek majd az ELTE újdonsült oktatói.

Információink szerint a megállapodás nehezen született meg. Bár a BME-nek felajánlották, végül nem minden tárgyat oktató tanár munkájára tartottak igényt: a 40-ből csak 30-an fognak „visszatanítani”. Főként a menedzsmenttantárgyakról nem kívánt megállapodni a BME, illetve néhány szakja esetén inkább tantervet módosított a kritikus tantárgyak kiiktatásáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.