Gyurcsány Ferenc: Aki nem itt él, ne is szavazzon

Záradékkal írta alá a DK a nyolcpárti megállapodást a választási törvényjavaslatról szombaton.

Kovacsik Ágnes
2017. 09. 24. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Záradékkal írta alá a Demokratikus Koalíció (DK) a nyolcpárti megállapodást a választási törvényjavaslatról szombaton – közölte Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Facebook-oldalán. Az ellenzéki párt ugyanis továbbra sem ért egyet azzal, hogy azok, akik nem itt élnek életvitelszerűen (vagy nem itt éltek az elmúlt években), szavazhassanak.

„Ne dönthessenek rólunk – mondjuk mi –, mert nem viselik döntésük következményeit. Azé a jog, akié a kötelesség. Ne határozhassa meg, hogy milyen lesz a magyar nyugdíjrendszer, oktatás vagy az adószabályok, akinek később nem ezen szabályok között kell élnie. Szerintünk ez tisztességes elv” – írta a volt miniszterelnök a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy meglepődtek azon, hogy ezt az elvet csak a DK képviseli a dokumentumot aláíró ellenzéki pártok között.

Mivel a szöveg egyértelműen nem határozta meg, hogy kire érti a DK a kikötést, a Hvg.hu megkereste Gréczy Zsoltot. A párt szóvivője közölte: azokra nem vonatkozik, akik tartósan külföldön dolgoznak, csak azokra a határon túli, magyar állampolgársággal is rendelkezőkre, akik nem itt élnek.

Ismeretes, egy új és igazságos választási rendszer bevezetésének tervéről írtak alá megállapodást nyolc ellenzéki tömörülés – a Demokratikus Koalíció, az Együtt – a Korszakváltók Pártja, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Modern Magyarország Mozgalom Párt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd – képviselői szombaton Budapesten.

Vasárnap nyilvánosságra hozta a Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom a 2017. szeptember 1. és 2017. szeptember 20. között tartott tárgyalásokon a nyolc ellenzéki párt által elfogadott nyilatkozatot. Az aláírók törvényjavaslatot nyújtanak be – illetve a parlamenten kívülről a javaslatot nyilatkozattal támogatják – egy új, arányos választási rendszerről. A nyilatkozat szerint az új rendszerben megszüntetnék a – jelenleg a Fidesznek kedvező – győztesek kompenzációját, a manipulált választókerületeket, a korrupt kampányfinanszírozást, valamint a határon túli és a külföldön élő magyarok szavazati jogainak gyakorlásában lévő különbségeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.