Majd egy hónapja nem mérik a légszennyezést Budapesten

Lehet, hogy már rég szmogriadót kellett volna elrendelni, de nincsenek adatok, mert meghibásodott valami.

MN
2017. 09. 12. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest egyetlen automata légszennyezettség-mérő állomásáról sem érkeznek adatok augusztus 18. óta – írja a Levegő Munkacsoport. A civil szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy közel egy hónapja nem működik a 12 mérőállomás egyike sem, így nem jutnak adatokhoz a fővárosi levegő minőségéről sem a hivatalos szervek, sem az állampolgárok, sem civil szervezetek. A mérőállomások adatainak hiányában az önkormányzat se tudna intézkedéseket hozni, ha súlyosan szennyezetté válna a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) arról tájékoztatta a környezetvédő szervezetet, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi mérőközpontjánál történt meghibásodás. Korábban is volt már példa arra, hogy egyes mérőállomások hosszabb-rövidebb ideig nem szolgáltattak adatot, de a mostani leállás példátlan, ahogyan az is, hogy semmiféle információ nem érhető el a leállás okáról, illetve arról, hogy mikortól várhatók ismét adatok.

„Magyarországon évente több mint 14 ezer ember veszti idő előtt életét a légszennyezettség miatt. A megbízható mérőhálózat alapvető fontosságú a lakosság tájékoztatása, a szmogriadó különböző fokozatainak elrendelése és egyes forgalomvonzó beruházások engedélyezése szempontjából” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. A szervezet azonnali intézkedést és tájékoztatást vár az illetékes hatóságtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.