Marsallbotot vesz a Várba a Miniszterelnökség

A már nyáron átvilágított Budavári Ingatlanfejlesztő licitálhat a Habsburg-örökségre.

Vég Márton
2017. 09. 14. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb jelentős értékű kincs megvásárlására készül a kormány, ugyanis a Miniszterelnökség 53,9 millió forintot adott a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft.-nek arra, hogy megvásárolja Habsburg József főherceg marsallbotját – derül ki a kormányportálra feltett támogatási szerződésből. Az adásvétel a Nemzeti Hauszmann-terv végrehajtásához kapcsolódik, amelynek célja a Budavári Palota helyreállítása és az uralkodói család, illetve az udvar életének bemutatása. A dokumentumokból nem derül ki, hogy kitől kell megvásárolni a marsallbotot.

Habsburg József 1962-ben hunyt el, 89 éves korában, örököse, József Árpád pedig az idén áprilisban Madridban, neki nyolc gyereke született. A Miniszterelnökség szerint hiánypótló emlékről van szó, hiszen magyar köz- és magángyűjteményben nem tudni további marsallbotról. „A főhercegi marsallbot megvásárlása és későbbi bemutatása mindenképpen indokolt és szükséges” – véli a kormány.

Az állami tulajdonban lévő Budavári Ingatlanfejlesztő nagyon aktív a közbeszerzési piacon is. Mostanában leginkább a Budavári Palota egykori Szent István-termének rekonstrukciójával van elfoglalva. Szeptemberben a terem egyedi gyártású fa padló-, falburkolati és mennyezeti, valamint bútorelemeinek gyártására és beépítésére kötött 243 millió forint értékű szerződést. A terem rekonstrukciójához szükséges fémtárgyak és díszítőelemek beszerzése viszont már sokkal olcsóbb volt, hiszen csak 17,6 millió forintba került.

A marsallbotra vonatkozó szerződést a Budavári Ingatlanfejlesztő nevében Gyutai Csaba Kálmán ügyvezető írta alá szeptember 7-én, de a rekonstrukciós közbeszerzéseken is ő volt a cég képviselője. Ez azért is pikáns, mert – mint arról lapunk is beszámolt – a korábban Zalaegerszeg polgármestereként is tevékenykedő Gyutai által vezetett állami cégeknél (a Budavári Ingatlanfejlesztő Kft.-nél és a Várkert Bazárt üzemeltető Várgondnokság Kft.-nél) súlyos szabálytalanságokat tártak fel.

Július végén megírtuk, hogy az ügyben induló átvilágítási vizsgálatot lezárta a Miniszterelnökség, de máig nem hozta nyilvánosságra a dokumentumot. Csepreghy Nándor miniszterhelyettes akkor azt ígérte, leghamarabb szeptemberben tehetik közzé, mert a miniszter, Lázár János – az esetleges személyi döntéseket és jogi lépéseket megalapozandó – jogászokat kért fel a jelentésben foglaltak tanulmányozására.

Sajtóhírek szerint egyébként május végén meneszteni is akarták Gyutai Csaba Kálmánt, ám „egész magas szintről” megvédték, így végül maradhatott.

Az Index szerint a cégvezér egyébként beköltözött egy budavári állami lakásba, de sem bérleti díjat, sem rezsit nem fizetett.

A Hauszmann-tervnek köszönhetően 2024-ig több lépcsőben újítják fel a Várnegyedet. Nem tudni pontosan a költségeit: a kormány szerint nem kerül majd 200 milliárd forintba, az ellenzék szerint viszont ennél jóval több lesz a végösszeg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.