Plakáthelyeket vásárolt a Jobbik

A párt reklámpiaci szereplővé lépett elő. A felületeken csak politikai üzeneteket közvetítenek.

Katona Mariann
2017. 09. 22. 20:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos módon játszotta ki a kormánytöbbség által elfogadott plakáttörvényt a Jobbik, az ellenzéki párt ugyanis egyszerűen felvásárolta a különféle hirdetőfelületeket. Jakab Péter, a Jobbik szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy különféle cégektől összesen 1100 „reklámeszközt” – többek között óriásplakátokat – vásároltak meg. Ezzel a lépéssel pedig már nem vonatkozik rájuk a plakáttörvény. A kormánytöbbség által az Országgyűlésen kétharmad hiányában végül feles többséggel átvitt szabályozás ugyanis azt mondja ki, hogy a pártok hirdetési felületet csak listaáron vásárolhatnak, semmiféle kedvezményt nem kaphatnak. Mivel azonban a köztéri plakáthelyek a Jobbik tulajdonába kerültek, nem kell bérelniük senkitől hirdetési felületet.

Az ellenzéki párt szóvivője azt nem árulta el, hogy pontosan mennyit fizettek a plakáthelyekért. – Üzleti titok – mondta Jakab Péter, aki csak annyit közölt, hogy részletfizetésre kaptak lehetőséget, úgy fogják végül a vételárat megtéríteni. A szóvivő azt sem árulta el, hogy pontosan kitől vásároltak, csak azt mondta, hogy több cégtől is. Kérdésünkre, hogy azokat a felületeket vásárolták-e meg, amelyeken eddig is láthatók voltak a hirdetéseik, Jakab Péter szűkszavúan annyit ismételt meg, hogy több cégtől is vásároltak. A szóvivő elmondta azt is, hogy a felületeken csak ők folytatnak majd kampánytevékenységet, vagyis akkor sem adják bérbe a hirdetési felületeket, amikor éppen nincs választási időszak.

Egy közleményben részletezték folytatódó plakátkampányuk fő üzeneteit: a kivándorlást a béremeléssel akarják megállítani, a bevándorlást a határőrséggel kiegészülő kerítéssel és a letelepedési kötvények megszüntetésével, míg a korrupciónak „józan ésszel és tiszta kézzel” vetnének véget. Szerintük ugyanis csak ezeken az alapokon lehet „élhető, igazságos, biztonságos és szabad Magyarországot teremteni”.

Emlékezetes, a Fidesz azután döntött mások mellett a pártok köztéri hirdetési lehetőségeinek szigorítása mellett, hogy a Jobbik év elején országos plakátkampányba kezdett, azt üzenve, hogy míg az emberek dolgoznak, a kormány lop. A tervezett plakáttörvény eredeti célja az lett volna, hogy a pártok csak a választási kampányban hirdethessenek óriásplakátokon. Ehhez módosítani kellett volna a kétharmados választási eljárási törvényt, ám miután az ellenzék összezárt, a Fidesz és a KDNP nem tudta biztosítani a szükséges többséget. A kormánypártok ezért már az Országgyűlés nyári szünetében rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze ugyanebben a témában, ám akkor már nem kétharmados, csupán az úgynevezett feles többségű, településkép-védelmi törvény átírása volt napirenden. Ebbe pedig az került bele, hogy plakátolni ugyan egész évben lehet a pártoknak is, ám kizárólag listaáron bérelhetnek felületeket. Ráadásul a jogszabály még azt is meghatározta, hogyan kell kiszámolni a listaárat. A törvénymódosítást Áder János köztársasági elnök aláírta, de az ellenzék alaptörvény-ellenesnek tartja, így az Alkotmánybírósághoz fordultak. Az új szabályozás életbelépése óta mindenesetre már több kormányellenes plakát is megjelent az utcákon, sok éppen azokon a helyeken, ahol korábban a Jobbik hirdetett. Volt ráadásul olyan is, amely az ellenzéki párt által kezdeményezett béruniót népszerűsítette. Tegnap egy újabb hirdetés is feltűnt Budapesten, a képet Nótin Tamás, a Jobbikhoz közeli Alfahír újságírója osztotta meg. Ugyanazok az arcok szerepelnek rajta, mint a Jobbik korábbi plakátjain: Orbán Viktor arca fölé az van írva, hogy főnök, Mészáros Lőrinc a képen a stróman, Habony Árpád a hazug, Rogán Antal pedig a kötvényes. Négyen együtt – a plakát szerint – a „gengszterek”. A Jobbik szóvivőjének elmondása szerint az üzenet tartalmával egyetértenek, de az nem az ő plakátjuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.