Aláírták a szerződést, meghosszabbítják, és az Etele térig járhat az 1-es villamos

A munkálatokat várhatóan 2019 nyarára fejezik be.

Hava Nikita
2017. 10. 27. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év csúszással, de aláírta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az 1-es villamos déli szakaszának Etele térig való meghosszabbításáról szóló szerződést, a munkálatok hamarosan el is kezdődhetnek. A közbeszerzési adatbázisban található dokumentumok szerint az eljárás során a francia hátterű Colas Alterra és a német Siemens konzorciuma nyújtotta be a legkedvezőbb ajánlatot, 8,6 milliárdért építik meg az új sínpályát.

A szerződés szerint a munkálatok összesen 13 hónapig fognak tartani. Az Etele téri villamos-végállomás a Somogyi úton lesz, és közvetlenül csatlakozik az M4-es metrókijárat megvalósításával kialakított köztérfejlesztéshez. A tervek szerint az új, 1,7 kilométeres pályaszakaszon 4 akadálymentes megállót alakítanak ki.

A BKK korábban azt tervezte, hogy a kivitelezés 2017 elején kezdődött volna el, és sikeres hatósági vizsgákat követően 2018. I. félévtől használták volna az utasok, később már nyárra módosították a beruházás kezdetét. A napokban aláírt szerződés szerint ez a határidő egy évvel eltolódik, így leghamarabb, 2019 nyarán lehet majd használni az új vonalat.

Az északi szakaszt is meg akarták hosszabbítani, de Tarlós István főpolgármester szeptemberben elismerte, hogy a 3-as metró várható többletköltségeinek javára lemondtak az 1-es villamos északi meghosszabbításáról. Ez azt jelenti, hogy a mostani, Vörösvári úti végállomástól egyelőre nem építik tovább a vonalat a Bécsi út külső szakaszán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.