Aszód nem Őcsény: tárt karokkal várják a menekült gyermekeket

A helyeiknek nem voltak fenntartásaik a kísérő nélküli kiskorúak befogadásával kapcsolatban.

Kovacsik Ágnes
2017. 10. 11. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt ellenvetésük a helyieknek az ellen, hogy a fóti intézetből kísérő nélküli gyermekek érkezzenek a városba – mondta megkeresésünkre Sztán István, Aszód független polgármestere. A településvezetőt annak apropóján kérdeztük, hogy a Népszava megírta: az aszódi javítóintézetben helyezné el a kormány azt a mintegy két tucat kísérő nélküli menekült, illetve menedékkérő kis- és fiatalkorút, akiknek az országos gyermekotthon-korszerűsítő program miatt kell elhagyniuk a fóti Károlyi István Gyermekközpontot.

Mi úgy tudjuk, ez azért nem egészen így van. A polgármester elmondta: ugyan a szóban forgó terület jelenleg valóban a javítóintézethez tartozik, a jövőben teljesen leválasztják, így az újonnan létesülő gyermekotthon minden tekintetben elkülönül majd a nevelőintézménytől. A befogadottak egyébként egy használaton kívüli iskolaépületben kapnak helyet, felújítás után. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is azt közölte „néhány sajtóhírre” reagálva, hogy Aszódon egy teljesen új gyermekvédelmi otthont alakítanak ki, amely sem jogilag, sem fizikailag nem lesz a jelenleg is működő javítóintézet része.

A városvezető felidézte, még áprilisban kereste meg a javítóintézet fenntartója, hogy Fótról valószínűsíthetően Aszódra fognak kerülni a szülő nélküli gyermekek. Annak, hogy közöttük van-e menekült, a polgármester szerint nincs jelentősége, a lényeg, hogy gyermekekről van szó. Ezt követően Sztán István értesítette a lakosságot, a helyieknek pedig egyáltalán nem volt ellenvetésük.

A polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy az aszódiak békében élnek együtt az intézetben nevelt bűnöző fiatalokkal is. Bár Sztán István nem kívánta kommentálni az őcsényi esetet – hetekkel ezelőtt menekült családok üdültetése ellen tiltakoztak a helyiek, még a panzióst is megfenyegették –, elmondta, egyáltalán nem tart attól, hogy náluk hasonló tiltakozást vált ki a gyermekek érkezése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.