„Büdös”, harmadik világbeli diktatúrát emleget a a Jobbik

Az ellenzéki párt frakcióvezetője szerint az Állami Számvevőszék politikai szereplővé „avanzsált” a kormány oldalán.

MTI
2017. 10. 03. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészséghez fordult az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden, mert álláspontja szerint a Jobbik akadályozza a párt gazdálkodásának ellenőrzését.

Ezt követően a Jobbik frakcióvezető elmondta, pártja minden alkalommal eleget tett beszámolási kötelezettségének, és törekedett arra, hogy mindenben együttműködő legyen az ÁSZ ellenőreivel. Az azonban nem normális – tette hozzá –, hogy a hatóság akkor akar ellenőrizni, amikor a gazdasági igazgató szabadságon van, miközben a törvény ötnapos határidőt biztosít a kért iratok rendelkezésre bocsátására.

Volner János elmondta azt is, az elmúlt napokban többször próbálták felvenni a kapcsolatot a számvevőszékkel az iratok átadása miatt, de az intézmény ettől elzárkózott.

A poltikus szerint ezzel az ÁSZ politikai szereplővé „avanzsált” a kormány oldalán, pedig elvileg egy független szervezet.

A sajtótájékoztató közben Volner János és Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója megpróbálta átadni a kért dokumentációt az ÁSZ székházában. Volner János később úgy tájékoztatta a sajtót, hogy az ÁSZ megtagadta az iratok átvételét, arra hivatkozva, hogy az törvényellenes lenne.

Hozzátette, az iratok online feltöltésének lehetőségét a hivatal korábban elzárta a párt előtt.

Az M1 azt szerette volna megtudni a frakcióvezetőtől, hogy a magukkal hozott két kartondoboznyi irat között megtalálható-e a Simicska Lajos cégével kötött szerződés is. Erre Volner János azt válaszolta, minden külső céggel kötött szerződésről beszámolnak, ahogy eddig is.

A Fidesz szerint a Jobbik továbbra is titkolja a Simicska Lajossal és cégeivel kötött szerződést, miközben több mint fél éve használja a milliárdos plakátfelületeit – közölte a Fidesz-frakció Volner János, a Jobbik frakcióvezetőjének sajtótájékoztatójára reagálva.

Az ÁSZ a Jobbik sajtótájékoztatójára reagálva hangsúlyozta, hogy a Jobbik ellenőrzésekor mindenben a vonatkozó törvényi előírások szerint járt el. A számvevőszéki ellenőrzés akadályozása azért is érthetetlen - folytatták -, mert a párt képviselői az elmúlt időszakban többször közölték, hogy a Jobbik minden, a gazdálkodását érintő ügyben a törvényi előírásoknak megfelelően elszámol az ÁSZ-nak. Azt írták: a Jobbik parlamenti frakcióvezetője és gazdasági igazgatója az ÁSZ épülete előtt tartott sajtótájékoztatón \"a törvények megkerülésével próbált iratokat átadni\" a számvevőszéknek, amelyeket a vonatkozó törvényi előírások értelmében az ÁSZ nem vehetett át.

A Btk. szerint aki az ÁSZ ellenőrzése során a megszegi vonatkozó törvényben meghatározott közreműködési kötelezettségét, és ezzel akadályozza az ellenőrzést, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel, ha meghiúsítja az ellenőrzést, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.