Ígéretdömpinggel hódítana a Fidesz Budapesten

A kormánypártok úgy kalkulálnak, hogy legfeljebb 36 mandátumot szabad veszíteniük az egyéni kerületekben.

MN
2017. 10. 24. 4:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz-tizenöt „betartható, hihető, vonzó” ígéretet szedne össze a Fidesz–KDNP, hogy magához csábítsa a fővárosi szavazókat a jövő évi parlamenti választáson – erről beszélt nemrégiben egy magas rangú kormánypárti képviselő zárt körben. Lapunk információi szerint a politikus elmondta, a kormánypártoknak kizárólag az jelenti a választási győzelmet, ha legalább 100 mandátumot szereznek az összesen elérhető 199-ből. Ennek oka, hogy jelenleg sem a Fidesz, sem pedig a többi politikai párt nem koalícióképes egymással, az esetleges szövetségekkel a pártok szavazói sem lennének kibékülve. A stabil kormányzás eléréséhez viszont a 106 egyéni választókerületből 70-ben – de minimálisan 67-68-ban – nyernie kellene a Fidesz–KDNP-nek.

Bár a kormánypárti politikus úgy véli, most jobban állnak, mint például 2014-ben, nem szabad lefutottnak tekinteni a jövő évi választást. Ami a vidéket illeti, elmondta, van néhány olyan megyei jogú város és település, ahol a Jobbik sem gyenge a belső nehézségei ellenére, a baloldalnak pedig sok fővárosi választókerületben nagyon jó az esélye jelen állapota ellenére is. Ennek részben az az oka, hogy a 18 egyéni választókerülettel rendelkező Budapesten sosem érvényesült az Orbán Viktor által meghirdetett centrális erőtér politikája, vagyis az, hogy a Fidesz álljon néppártként középen, s tőle balra és jobbra is legyenek – túlságosan megerősödni képtelen – ellenzéki pártok. Ugyanis a fővárosban a Jobbik sosem volt erős, így a magyar balliberális oldalnak jelentősek az erőtartalékai a politikus szerint. Ezért a kormánypártok kifejezetten Budapestre vonatkozó vállalásokkal is készülnek a 2018-as voksolásra: olyan jellegű ígéreteket tehetnek például, hogy öt éven belül nem maradna lebetonozatlan fővárosi utca.

A kormánypártok félelme a budapesti választókerületek esetleges elvesztése miatt nem alaptalan. Elég csak arra gondolni, hogy 2014-ben, amikor a baloldal országos szinten újabb csúfos vereséget szenvedett, a 18 fővárosi mandátumból 8-at mégis meg tudott szerezni az ellenzéki összefogás. Sőt, a főpolgármester-választáson is – a kampányban elkövetett sorozatos bakik ellenére – viszonylag jól szerepelt a Tarlós Istvánt kihívó balliberális összefogást képviselő Bokros Lajos, akit a kínos videója miatt visszalépő Falus Ferenc után vetettek be fővárosi jelöltként. A kormánypárt által támogatott Tarlós 49 százalékot kapott a budapestiektől, Bokros 36 százalékot, a jobbikos Staudt Gábor mindössze 7 százalékot szerzett, az LMP-s Csárdi Antal pedig közel 5,7-et.

A közvélemény-kutatások alapján elmondható, a nagyvárosokban, így Budapesten is erős a kormányváltó hangulat, ami leginkább a baloldalnak kedvezhet, hiszen a Jobbik támogatottsága a fővárosban az eddigi évekhez hasonlóan az országos átlag alatt van. A baloldali pártok most legalább többségében nyerhetőnek tartják a budapesti körzeteket, ám tisztában vannak azzal is, hogy ez csak úgy lehetséges, ha nem indulnak el egymás ellen. Nem véletlen, hogy a budapesti MSZP hangosan kardoskodott ennek érdekében akkor is, amikor Botka László miniszterelnök-jelöltsége idején Gyurcsány Ferenc még tiltólistán volt. A két „nagyobb” párt, vagyis az MSZP és a DK helyzetét nehezíti, hogy az Együtt és a Párbeszéd is leginkább fővárosi politikusai révén ismert, tehát velük is egyeztetniük kell. Hasonlóképpen az sem növeli az egységes baloldali indulás esélyeit, hogy a különutasságáról ismert LMP vagy az új szereplőként felbukkanó – és szintén a balliberális szavazók között népszerű – Momentum a jelen állás szerint nem lesz hajlandó közösködni. Egy ilyen együttműködésről szóló tárgyalások azonban egyelőre érdemben sehol sem állnak, még ha azt szinte mindenki evidenciának tartja, hogy a 2014-ben győzni tudóknak újra meg kell méretniük magukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.