Iránytű Intézet: Ellenzéki politikus ma a legkedveltebb

Ismét letaszították a trónról Áder Jánost, Orbán Viktor népszerűsége jelentősen csökkent.

Katona Mariann
2017. 10. 21. 5:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét letaszították a legnépszerűbb politikusnak járó trónról Áder János köztársasági elnököt, ráadásul ezúttal egy ellenzéki politikus – ez derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, lapunk megbízásából készült kutatásából. A felmérés szerint 57 pontos szimpátiaindexszel jelenleg a legkedveltebb Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, az alig mérhető támogatottságú Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. Árnyalja ugyanakkor a képet, hogy habár leginkább jó „osztályzatokat” kapott az ellenzéki politikus, ismertsége alacsony, a társadalom nagyjából fele tudta azonosítani őt.

Áder János köztársasági elnök a második helyre szorult vissza, a százas listán 55 ponttal, igaz, őt már lényegesen többen ismerik, tíz emberből legalább kilenc. Ugyanennyi pontot kapott a listán általában az államfő közelében lévő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára ismét ellenzéki politikus állhatott fel, mégpedig Szél Bernadett. Az LMP társelnöke és egyben miniszterelnök-jelöltje 53 pontot kapott, és ismertsége sem elhanyagolható, 69 százalékos.

A következő helyeken felváltva találhatók meg kormánypárti és ellenzéki szereplők: Hadházy Ákos LMP-társelnök 52, Tarlós István főpolgármester 47, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szintén 47, Juhász Péter Együtt-elnök 46, illetve Navracsics Tibor uniós biztos ugyancsak 46 ponttal.

Orbán Viktor miniszterelnök kedveltsége a közelmúltban – a kutatás szerint – jelentősen, 6 ponttal csökkent, így jelenleg 46 ponton áll. Vona Gábor, a Jobbik elnöke ugyanakkor 4 pontot javítani tudott őszre, így szinte beérte a kormányfőt, és most 45 pontos a szimpátiaindexe. Az MSZP-t vezető Molnár Gyula ugyancsak növelni tudta népszerűségét, jelenleg 41 ponton áll.

Az elmúlt hónappal összehasonlítva az figyelhető meg a felmérésben, hogy leginkább a kormánypárti politikusok könyvelhetnek el negatív eredményeket, kivétel volt ebben a körben a frissen a Fidesz frakcióvezetőjévé választott Gulyás Gergely. Ő, csakúgy, mint több ellenzéki politikus, szimpatikusabbá tudott válni a társadalomban az elmúlt hónapban.

Az öt sereghajtót tekintve a lista nem változott, csupán a helyezéseik. A leginkább elutasított politikus továbbra is a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc, még azzal együtt is, hogy valamennyit tudott javítani a megítélésén. A volt miniszterelnök jelenleg 31 ponttal a legutolsó a rangsorban. Hátulról visszafelé haladva őt követi a Fidesz-alelnök Németh Szilárd 33 pontos szimpátiaindexszel, illetve a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal 34 ponttal. Botka László 37 ponton állt a felmérés idején, de meg kell jegyezni, hogy ez még a visszalépése előtt készült, vagyis akkor még a szocialisták miniszterelnök-jelölti posztját töltötte be. Nála valamivel jobban szerepelt, de még így is a legkevésbé szimpatikus öt politikus között található meg Toroczkai László, a Jobbik alelnöke is, 38 ponttal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.