Ismét jól jár a Valton az október 23-i megemlékezéssel

Lemondta a közös nagygyűlést az Együtt és a Párbeszéd is, teljes kudarcba fulladt a közös baloldali ünneplés terve.

Hutter Marianna
2017. 10. 14. 8:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megint a kormány kedvenc biztonsági cége, a Valton-Sec Kft. biztosítja az október 23-i állami ünnepséget – ez derült ki Kovács Zoltán lapunknak adott válaszából. A kormányszóvivő a közelgő ünnep alkalmából pénteken tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta: a Valton-Sec a részese a nemzeti rendezvényeket lebonyolító konzorciumnak. A tavalyi ünnepséget is ugyanez a cég biztosította, akkor 20 millió forintot kaptak szolgálataikért. Ugyanakkor az esemény nem volt botrányoktól mentes. Volt példa rá, hogy a rendezvényen felbukkanó ellentüntetőktől az egyik biztonsági őr elvette a sípját, és összetaposta. Az ellenzéki erőket felháborította az is, hogy a cég emberei nem engedték a Kossuth téri kordonokon belülre az ugyancsak sípolni készülő Juhász Pétert, az Együtt politikusát. A tavaly októberi események miatt egyébként a Társaság a Szabadságjogokért Székely László ombudsmanhoz fordult, aki jelentésében megállapította: az állami rendezvények egyes biztosítási feladatait nem lehet magáncégekhez kiszervezni, ha várható, hogy a rendezvénynek lehet alapjogi érintettsége. Megfogalmazta azt is, hogy amennyiben az esemény szervezőinek olyan információ kerül a birtokukba, hogy egy ünnepségen várhatóan közhatalmi intézkedésre is szükség lehet, magáncég szolgáltatása akkor sem vehető igénybe.

A Valton-Secre a kormány sok más alkalommal is számított: például segíthettek a nyári vizes vb lebonyolításában vagy a Liget Budapest projekt kapcsán a Városliget őrzésében. De közreműködtek más nemzeti ünnepen is: március 15-én a Nemzeti Múzeumnál szintén jelen voltak, amikor Orbán Viktor miniszterelnök beszélt. Tény, hogy a cég az elmúlt években megduplázta bevételét: az Opten céginformációs adatbázis szerint míg 2013-ban kevesebb mint 1,3 milliárd forint volt az értékesítés nettó árbevétele, ez 2016-ra már meghaladta a 2,7 milliárd forintot.

Kovács Zoltán az idei ünnepség kapcsán elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök aznap a Terror Háza előtt 15 órakor fog beszédet tartani, amire „minden méltósággal és tisztelettel ünnepelni vágyó magyar embert várnak”.

Az idei megemlékezésre az ellenzéki erők is készülnek. A baloldali pártok közös ünneplést terveztek, ám úgy látszik, ez más próbálkozásaikhoz hasonlóan kudarcba fulladt. Nemcsak az LMP és a Momentum nem hajlandó elmenni a rendezvényre, de pénteken az Együtt és a Párbeszéd is visszamondta a részvételt. Juhász Péter ezt azzal indokolta közösségi oldalán: remélték, hogy mind a nyolc párt jelen lesz egy olyan közös október 23-i ünneplésen, amely fel tudja mutatni a választási reform mögött létrejött együttműködést. „Mostanra már biztos, hogy ez nem érhető el, így ez nem az a rendezvény, amit a Közös Ország Mozgalom megcélzott” – írta, utalva a Gulyás Márton politikai aktivista által életre hívott, a választási rendszer megváltoztatása céljából létrehozott szerveződésre. Juhász Péter azt is közölte, a távolmaradásról egyeztettek a szervezőkkel és a Párbeszéddel, és úgy döntöttek, „a kialakult helyzetben máshogy ünneplünk”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.