„Mi van, ha egyszer az én arcomat rakják Soros helyébe?”

Cserdi polgármestere állítja, nem ismeri azokat, akik fenyegették Budapesten és Pécsett.

Molnár Richárd
2017. 10. 25. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrült a polgármesteretek? Sztárkodik? Idehoz egymillió migránst? – ilyen és ehhez hasonló mondatokat szegeznek a Baranya megyei Cserdi lakóinak a szomszéd falvakban, amióta Bogdán László polgármester bejelentette: hajlandó menekült családokat fogadni a községben. De Bogdánt sem kímélik. – Sunyi módon leköptek és seggbe rúgtak. Pécsett a zebrán nekem rontottak, és még meg is akartak ruházni. Soros köcsögének neveztek – meséli irodájában a polgármester azt a két esetet, amely bejárta az országos médiát.

Nézze meg Bogdán Lászlóval készített interjúnk rövidített változatát videón!

Mivel azonban az eset felidézése után Bogdán napokig hallgatott az ügyről, és nem válaszolt a sajtómegkeresésekre, a közvélemény kételkedni kezdett a történetekben. Bogdán a Roma Parlament Egyesület budapesti rendezvényén vett részt szeptember 25-én, ahol a Hír TV kamerafelvételei szerint kemény hangú vita zajlott, a cserdi polgármester erős kritikákat kapott többek között azért, mert használta a cigánybűnözés kifejezést. Bogdán a csatorna Privátszféra című, múlt pénteki műsorában azt állította, a rendezvényről való távozása után hátulról megrúgták és leköpték. Bár neveket nem említett, úgy tűnik, a Roma Parlament Egyesület elnöke, Horváth Aladár úgy érezte, Bogdán őt is vádolja. Horváth az Indexnek azt nyilatkozta, hárman kísérték ki a taxihoz a rendezvényről a polgármestert, és semmilyen inzultus nem történt, erre tanúk vannak. Jogi lépéseket is kilátásba helyezett, ha Bogdán nem tisztázza magát.

– Nem vádolok senkit. Nem tudom, kik voltak, vagy hogy a rendezvényről jöttek-e, mert sötét volt. Örültem, hogy minél hamarabb eljöhettem onnan. Én pontosan tudom, hogy nem tudom bebizonyítani a történteket. Mi a fenének hoznám fel ezt a hülyeséget? Mert nem szerepelek eleget a tévében? – mondja felháborodva Bogdán, aki tudja, hogy korábbi kijelentései a roma értelmiségi körökben nemtetszést váltanak ki. Horváth a polgármester szerint korábban ezt írta ki a Facebook-oldalára: „Kezd elegem lenni ebből a balkáni néptörzsből származó, lelkében még mindig román rabszolga médiapöcsből.”

Bogdán megmutatta telefonján azokat az sms-eket, amelyeket a nem messze lévő Pellérd független polgármesterétől, Tajti Zoltántól kapott, aki – bár Bogdán szerint talán csak egy alkalommal beszélt vele – keményen kiosztotta. „Kedves Laci, totálisan lejáratod magad. Mond (sic!), a beteges rivalda fény (sic!) megéri a becsületesség bukását, lódításokkal és hazudozással fűszerezve. Polgármesteri tisztességből csak ennyire futotta? Kétszínű játékot űzöl, mocskolod, aki lehetőséget ad a kezünkbe. Pitiáner politikai butaságokkal spékeled. Kiröhögteted magad. Amikor bemocskolod a Roma Parlament szervezőit a feltűnőségi viszketegségedbe” – írta Tajti.

Bogdánt láthatólag nagyon megviselte a támadássorozat. Pedig állítása szerint csak egyetlen menekült családot akar majd két napra vendégül látni a házában, illetve egy helyi vendégház-tulajdonos is felhívta, hogy ő is így tenne. – Nem azt mondtam, hogy Törökország határáról ide kell hozni egymillió embert Cserdibe. Azt mondtam, hogy azokat az embereket, akik oltalmat kaptak, csupán emberi gesztusból segítsük. Hogy ne süssék ránk a bélyeget, hogy az egész hazánk rasszista és kirekesztő. Nem gondolom, hogy a kerítés építése rossz volt, de humánusan kell kezelni az ügyet – tette hozzá a polgármester, aki legalább 30 kormányzati Soros-plakátot számolt össze a Pécs és Cserkút közötti útszakaszon. – Mi van, ha egyszer az én arcomat rakják Soros helyébe? – tette fel a kérdést.

Hiába a plakátkampány, Cserdiben mégsem találkoztunk az Őcsényben tapasztalható migránsellenességgel. Tudják, hogy a menekültek törvényesen vannak az országban. – Azok is emberek. Nem félünk – mondta egy roma asszony, de egy vele beszélgető, halk szavú magyar nyugdíjas azt mondta, kicsit fél a menekültektől, de kedveli a polgármestert.

– Kitől féljünk? Gyerekektől? – ezt a költői kérdést pedig egy fiatal fiú tette fel.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.