Országszerte elfogyott a tűzifa, a maradék egyre drágább

A szigorítások ellenére még nem tisztult meg a piac a kóklerektől. Idén 2255 település kap támogatást.

Vég Márton
2017. 10. 05. 3:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megint országos méretűvé vált a tűzifahiány, ahol pedig mégis kapható, ott jelentős drágulással találkozhat a lakosság. – A mi cégünk kapcsolatban van a Dunántúltól a Nyírségig sok olyan vállalkozással, amely fakitermeléssel, illetve tűzifaszállítással foglalkozik. Mindenhol ugyanezzel a problémával szembesülnek – mondta lapunknak Várady Attila, az egyik szolnoki Tüzép ügyvezetője. Szerinte az Erdélyből való beszerzés is komoly mértékben csökkent.

A hiányt elsősorban az okozza, hogy a tavaszig kitermelt tűzifa nyár közepére majdnem elfogyott. Az új kitermelés szeptember végén, október elején kezdődött. Várady Attila elmondta, sok helyen az erdészetek a meglévő készleteket zárolták szociális tűzifának, amit az önkormányzatok osztanak majd ki a rászorulóknak. – Szigorították a tűzifa szállítására vonatkozó előírásokat. Helyesen tették, azért, hogy visszaszorítsák az engedély nélküli fakitermelést. A külföldről behozott szállítmányok számának csökkenése részben erre vezethető vissza – vélekedik az ügyvezető. Hozzátette: a fa ára ebből a hiányból adódóan tavaly óta fajtától függően 5 és 15 százalék között emelkedett. Vas megyében egyelőre valamivel kisebb a hiány, de már ott is hallottak a problémáról.

– Vevőinktől gyakran halljuk, hogy a tűzifa hiányával szembesülnek. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt egy-két évben folyamatosan nőtt a kereslet a feldolgozott tűzifa iránt – mondta lapunknak Tőke Albin. A Tőke Tűzifa tulajdonosa hozzátette: mivel az állami erdészet a közelmúltban emelte tarifáit, így kénytelenek voltak ők is emelni a kályhakész, illetve a méteres hasított tűzifa árát. Szerinte a szigorú számadású szállítójegy bevezetése ellenére még mindig jelen vannak a piacon a kóklerek, akik jóval alacsonyabb áron hirdetik kétes eredetű tűzifájukat.

A Központi Statisztikai Hivatal augusztusi adatai szerint a háztartási energia ára 0,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a tűzifa 6,1 százalékkal drágult tavaly augusztushoz képest. Varga László MSZP-képviselő ezért azt szorgalmazta a parlament keddi ülésén, hogy csökkentsék öt százalékra a tűzifa áfáját, illetve segítsék a fűtési rendszerek korszerűsítését.

Lakossági bejelentések szerint az ország több részén hiányzik a tűzifa, még szabadpiaci áron is alig kapható – jelezte a napokban a Magyar Szociális Fórum is. A szervezet Vác környékéről és Békés megyéből kapott jelzéseket a fűtőanyaghiányról. Van, ahol hónapok óta csak ígérgetnek, de nem szállítanak, jóllehet beállt a hideg. A szállítók bizonyos helyeken fel sem veszik a telefont, másutt pedig nem tudják teljesíteni a megrendelést.

A tömeges elszegényedés egyik jele lehet: a Belügyminisztérium egyre több szociális tűzifát kell hogy kiosszon az önkormányzatoknak. Míg 2014-ben 2068 település kapott tűzifa-támogatást, az idei pályázaton már 2255 önkormányzat nyert. Nekik február 15-ig kell kiszállítaniuk a tüzelőanyagot.

A 2016–2017-es télre egyébként 2289 önkormányzat nyújtott be pályázatot, egy-egy település átlagosan másfél millió forint többlettámogatáshoz jutott. Mindez mintegy 180 ezer embernek jelentett segítséget. Pogácsás Tibor, a tárca önkormányzati államtitkára szerdán elmondta: a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához a költségvetés idén is hárommilliárd forint támogatást nyújtott, de átcsoportosításokkal összesen négymilliárd forint áll rendelkezésre a programra. A hátrányos helyzetű térségekben lévő önkormányzatoknak nem kell önrészt fizetniük, a többinek pedig köbméterenként ezer forint plusz áfát kell állniuk.

Megközelítőleg tízmilliárd forint értékű rönkfát termelnek ki évente a mintegy kétmillió hektárnyi magyar erdőterületen. Elsősorban az állami erdészetekre hárul a szociális tűzifáról való gondoskodás feladata is. Évente több mint hárommilliárd forint értéket képvisel a 140 ezer köbmétert meghaladó mennyiség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.