TGM: Orbán Viktor aljas gazember

A miniszterelnökkel pár éve még beszélőviszonyban lévő filozófus az őcsényi hisztériára reagált.

MN
2017. 10. 01. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bár »nemzetpedagógiai okokból« nem lenne szabad gyűlöletes színben föltüntetnünk, minden hibánkért és vétkünkért bűnbakká megtennünk, Orbán Viktor mégiscsak egy »aljas gazember«” – írja Tamás Gáspár Miklós filozófus a HVG.hu-n vasárnap megjelent publicisztikájában.

A szerző az őcsényi menekültellenes hisztéria, majd az erre reagáló miniszterelnöki megszólalás miatt – amelyben a kormányfő helyesnek nevezte a helyiek tiltakozását – jutott erre a következtetésre. Úgy fogalmazott: „a magyar nép mindennél fontosabb morális érdekeinek” és az ízlésének is ellentmond, de nem tud mást mondani arra, „aki helyesli és szítja – mert önző érdekei így kívánják – a legalantasabb indulatokat, az egyszerre szörnyű és szánalomra méltó fajüldöző hisztériákat”.

Tamás Gáspár Miklós szerint butaság „a kádári örökség letéteményesének” nevezni Orbánt, mert a rendszere nem hasonlít szocializmusra, sokkal inkább a szélsőjobboldali diktatúrákra, például a szabályozott, szakszerű állami közigazgatás szétzúzására vagy a káosszal való kacérkodásra. Annyiban viszont nem tipikus, hogy a szélsőjobboldali parancsuralmi rendszerektől eltérően nem mozgósít, és nem alkalmaz fizikai megtorlást. 

TGM nem ért egyet azokkal, akik a mai idegenellenességet valamiféle „magyar néplélekből” vezetik le. A menekültekkel, bevándorlókkal, vendégmunkásokkal, kisebbségekkel szembeni gyűlölet ma mindenütt általános, Ausztriában éppúgy azzal lehet választást nyerni, mint Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.