Több mint egymilliárdot kap a Makovecz-központra Orbán Viktor jó barátja

Maróth Miklóst még az államfői posztra is esélyesnek tartották. Most cége építheti és használhatja a piliscsabai Makovecz-intézetet.

Koncz Tamás
2017. 10. 11. 7:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 1,3 milliárd forintot ítélt meg a kormány a Makovecz Imre munkásságát bemutató és gondozó, piliscsabai központ megépítésére. Mint a keddi Magyar Közlönyból kiderül, a beruházással pedig meglepő módon egy közel-keleti kutatásokat finanszírozó céget, az Avicenna Non-Profit Kft.-t bízták meg.

A cég működteti a főként arabisztikai és iranisztikai kutatásokat végző Avicenna Közel-Keleti Kutatások Intézetét. Profiljának a jelek szerint nincs köze a Makovecz-életműhöz, de

kapcsolatnak valószínűleg bőven elég az is, hogy az intézet és a nonprofit Kft. vezetője Maróth Miklós, a Széchenyi-díjas orientalista professzor, akit sajtóértesülések szerint Orbán Viktor barátjának tart, és akit tavaly májusban még Áder János lehetséges utódai között emlegettek. Összekötő pont lehet az is, hogy Maróth korábban a Pázmány-egyetem piliscsabai bölcsészkarának dékánja volt, a kampusz épületét pedig Makovecz Imre tervezte.

Maróth  egyébként a kormánnyal azonos nézeteket vall a menekültválság ügyében: szerinte lehetetlen Európában integrálni a muszlimokat, a Mandinernek azt mondta, hogy „ők (a muszlimok) most magukkal hozzák azt a káoszt és azt a rendetlenséget, amely elől egyébként menekülnek”. 

Maróth Miklós egyébként részt vett azon a jordániai díszvacsorán, ahol Orbán Viktor a terrorizmus támogatásával gyanúsított, budai ingatlanokat is vásároló Gaith Pharaon mellett ült – a kutató lapunknak később azt állította, hogy nem ismerte Pharaont, a sajtóból tudta meg, kivel is vacsorázott együtt.

A tavalyi évet mintegy 5,6 milliós nettó bevétellel záró Avicenna Kft. idén mintegy félmilliárd forintot, jövőre közel 800 milliót kap a piliscsabai Makovecz-központ létrehozására, az állami tulajdonú épületet pedig használatba is veheti.

A komplexum az egyházi fenntartású Iosephinum kollégium területén épül majd meg – itt működik egyébként az Avicenna intézet is – kormány kiemelt beruházásnak tekinti az építkezést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.