Venniük kell egy telket, bár lehet, ezt nem tudták

Kormányfői jóváhagyással vásárolhat meg egy korábban Tiborcz Istvánhoz köthető cég tulajdonában álló ingatlant a pécsi egyetem.

Babos Attila
2017. 10. 12. 8:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcszázmillió forinttal többet kap az eredetileg ígértnél a Modern városok programban a kormánytól a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egy kormánydöntésnek köszönhetően. A kormányhatározat a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg, Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával, azonnali végrehajtást kérve a Miniszterelnökségtől és az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

A plusz 800 millió forintot – a korábban megítélt 24 milliárdon túl – azért kapja a PTE, hogy megvásároljon egy 33 ezer négyzetméteres, a pécsi Egyetemvárosban lévő, a PTE Orvosi Karával szemközti telket – írta meg a hírt elsőként a Szabad Pécs. A szóban forgó ingatlan tulajdonosa a budapesti székhelyű U-Campus Zrt. Ennek a cégnek a tulajdonosa pedig korábban egy Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető pécsi fiatalember, Czéh-Tóth Márk volt. Tavasz óta a cégnek már új tulajdonosa van, a ZSKN Üzemeltető, Karbantartó és Építő Kft., amely a Magyar Építő Zrt. tulajdonában álló gazdasági társaság.

Azt nem tudjuk, hogy a korábban egy volt laktanyának, majd egy, azóta lebontott ipari iskolának helyet adó ingatlant végül mennyiért vásárolja meg a pécsi egyetem, de szinte kizárt, hogy a Modern városok program 800 milliós emelése önmagában erre az ügyletre elegendő lenne. Lapunk úgy tudja, hogy ennél jóval többet kell fizetnie a vevőnek, a telket ugyanis néhány hete még árulta az egyik legnagyobb magyar ingatlanos cég, 1,5 milliárd forintért.

Az egyik legérdekesebb kérdés az, vajon mire is kellhet a Pécsi Tudományegyetemnek a telek. A pécsi egyetemen ugyanis nem tudtak eddig arról, hogy megvásárolják az ingatlant, illetve ha tudtak is, konkrét döntés erről mindeddig nem született. A PTE a fizetős képzésekre járó külföldi hallgatók létszámának emelésére, illetve az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztések biztosításához kapott a miniszterelnöki ígéret szerint 24 milliárd forintot. A mostani telekvásárlás is ehhez kötődhet.

A Magyar Nemzet kormányközeli forrásból a minap arról értesült, hogy egy még bejelentés előtt álló, átfogó, országos kollégiumfejlesztési program indulhat a legnagyobb egyetemi városokban, köztük Pécsett is. Úgy tudjuk, ezt szeretnék megvalósítani az orvosi karral szembeni telken.

Mindez egyébként azért is pikáns, mert információink szerint a telektől nem messze, déli irányban a milliárdos nagyvállalkozó-bankvezér, Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó volt MiZo-telken, az egykori pécsi tejüzem helyén is hasonló terveket dédelgettek. Úgy tudjuk, hogy ezen a területen is egyetemi funkciót szerettek volna kialakítani, s információink szerint vizsgálták a kollégiumépítés lehetőségét is. Kerestük a PTE-t és a Magyar Építőt is, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

A 444.hu szerdán arról írt, hogy 14,2 milliárd forintért újíthatja fel a budapesti operaházat egy a West Hungária Bau Kft. által vezetett konzorcium. Az erről szóló közlemény az uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg. A West Hungária Bau egy győri üzletember, Paár Attila érdekeltsége, de a cégcsoport korábban a miniszterelnöki vővel is üzletelt: a WHB vette meg Tiborczéktól a közvilágítási tenderekkel korábban taroló Eliost, majd az egyik leánycégben, a WHB Ingatlan Kft.-ben egy rövid időre tulajdonosként is megjelent Tiborcz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.