Azért mállik szét a Várkert Bazár, mert sokan látogatják

Három éve újították fel, de már peregnek a Várkert falai. A Miniszterelnökség frappáns választ talált a hibákra.

MN
2017. 11. 27. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 20 milliárdba került három évvel ezelőtt a Várkert Bazár felújítása, de a komplexum falai már most peregnek vagy éppen áznak:

Talajvíztől foltosak a lábazatok, a falak, a kovácsolt díszkerítés elemei szétestek, berozsdáltak, a lift melletti betonfalon csorog a talajvíz az illesztéseknél. Megadta magát a Várkert Bazárhoz vezető térköves kerékpárút is, több tucat helyen széttöredezett.

A Miniszterelnökség ezért újabb garanciális javítást kér a felújítást végző cégektől, a Swietelskytől és a West Hungária Bautól – írja a Népszava.

A lap a létesítményt üzemeltető cég főellenőrénél, vagyis a Miniszterelnökségnél érdeklődött a romlás okairól, a tárca pedig meglepő válasszal állt elő: mindenekelőtt

azzal magyarázhatók a hibák, hogy nagy a forgalom a létesítményben és környékén. Mint írták, a Várkert Bazárt évente több százezer ember látogatja, ráadásul ezt az igénybevételt még megtöbbszörözi a Várba vezető utak forgalma, ezért az épületkomplexum a „normál üteműhöz” képest gyorsabban amortizálódik.

A falon pedig – magyarázták – azért foltos és azért pereg néhol a festék, mert az épületegyüttes falai a felújítás előtt évtizedekig áztak. A Mária-lift beázása viszont „a vár alapkőzetéből gyakori vízfolyás” miatt fordul elő.

A kancellária közleménye rendkívül visszafogottan érinti a felújítást végző, kormányközelinek tartott Swietelsky és a West Hungária Bau szerepét, a nevüket pedig nem említi – fogalmaz a Népszava.

Az újság arra is emlékeztet, hogy a DK az Európai Csalás elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult az uniós pénzből, szerintük hanyagul felújított Várkert Bazár miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.