Civil ruhás rendőrök és betonakadályok Budapest belvárosában

„Ezek nem akadályoznak meg semmit, minden este látom, amikor hozzák az árut, hogy egészen bejönnek a tér közepéig a teherautók.”

MN
2017. 11. 28. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába raktak le rendőrségi betontömböket a fővárosban a Vörösmarty téri vásár körül, egy kisebb teherautóval továbbra is be lehet hajtani a térre, így akár terrorcselekményt is el lehetne követni – vette észre a HVG.hu egyik olvasója. A helyi árusok lapunk felvetésére emiatt legtöbbször csak legyintettek, amikor arról kérdeztük őket, nőtt-e a biztonságérzetük az úttorlaszok hatására.

„Ezek nem akadályoznak meg semmit, minden este látom, amikor hozzák az árut, hogy egészen bejönnek a tér közepéig a teherautók” – mondta az egyik kürtőskalácsárus. Szerinte ezek a tömbök még akkor sem tartanának fel egy teherautót, ha nem lehetne mellettük elmenni. „Teljesen felesleges ez az egész, ha valaki fel akarja robbantani magát, akkor az ellen nem véd” – fogalmazott egy másik eladó, aki úgy véli, ennek megfelelően a biztonságérzetet sem növeli az a néhány kőtömb.

A vásárlók is hasonló véleményen voltak, a legtöbben ugyanis arról beszéltek, hogy ha valaki terrorcselekményt akar elkövetni, akkor azt nem lehet megakadályozni. „Magyarország nem engedi be a menekülteket, így a nyugat-európai városok mellett akár mi is bekerülhetnénk a lehetséges célpontok közé” – mondta egy idős úr, és azt is megjegyezte, nem tart attól, hogy Budapesten történne terrorcselekmény.

„Jobb félni, mint megijedni – ezt már Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő mondta, szerinte óvatosságból indokolt ezeknek az úttorlaszoknak az elhelyezése. – Magyarország ugyanakkor továbbra sem számít a terroristák első számú célpontjának. Ők ráadásul szabadon határozhatják meg a célpontjaikat, így ha azt tapasztalják, hogy a támadásra eredetileg kijelölt területet túlságosan nehéz megközelíteni, akkor más célpont után néznek. Hiába védik ezekkel az úttorlaszokkal a Vörösmarty teret, az országban még számtalan más vásár marad védtelenül” – fogalmazott a szakértő. Azt is megjegyezte, hogy Nyugat-Európában szintén alkalmaznak a rendőrök betontömböket, ezeket már fel is díszítik. Van, ahol használt autót csomagolnak be úgy, mintha ajándék volna, de az is előfordul, hogy az útakadályokba karácsonyfákat ültetnek.

Kis-Benedek József arra is rámutatott, hogy egyes országokban már megnehezítették a teherautó-kölcsönzést is, a bérléshez ugyanis már nem elegendő egy hitelkártya, hanem egyéb igazolvány is szükséges, ráadásul a leendő bérlőt ellenőrzik, hogy nem körözik-e terrorizmus miatt. A szakértő úgy vélte, „ügyesebben is elhelyezhették volna” a Vörösmarty téren a torlaszokat, szerinte ugyanis olyan, mintha csak gyorsan ledobálták volna a tömböket.

A rendőrség közölte, hogy a kihelyezett „beton terelőelemek” célja, hogy a rendőrség az élőerős jelenlét mellett fizikai akadályokkal is erősítse a látogatók biztonságát, megakadályozza a tömegbe való behajtást. A biztonság erősítése céljából a rendőrség – a társszervekkel együttműködve – a nyílt rendőri jelenlét mellett állandó leplezett jelenlétet is biztosít a karácsonyi vásárokon, valamint azok közvetlen közelében – közölték. Lapunk szerette volna azt is megtudni, mennyibe kerülnek az óvintézkedések, de erre nem kaptunk választ. Németországban a nagyobb készültség miatti többletkiadást áthárították az utcai árusokra, így Berlinben a Breitscheid téren például 20 százalékkal kell többet fizetni a standokért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.