Debrecenben megadóztatnák az ételosztást is

Nem kérnének sokat a területhasználatért a karitatív szervezetektől, de eddig semmit nem kértek.

Kovács Áron
2017. 11. 22. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön kerül a debreceni közgyűlés elé a város köztereinek használatáról szóló rendelet módosítása, amely amellett, hogy az inflációra hivatkozva 3 százalékkal megemeli a közterület-használati díjakat, bevezeti – az ellenzéki szocialisták szóhasználatával – a „töltöttkáposzta-adót”: az ételosztást szervező karitatív szervezeteknek naponta négyzetméterenként 35 forint díjat írna elő.

Az előterjesztés nem indokolja külön a díj bevezetését, csak annyit ír, hogy a rendeletben már korábban is szerepelt az ételosztás mint a közterület használatának egy formája, illetve „különböző szervezetek ételosztást szerveznek egy évben több alkalommal is”. Az előterjesztők szerint ezért indokolt a díjakról szóló mellékletben is külön soron szerepeltetni, vagyis meghatározni a fizetendő díjat – ilyen ugyanis eddig nem volt.

Bár a 35 forint kedvezményes díjnak számít – egy ideiglenes színpad felállítása után például naponta négyzetméterenként 1910 forintot számolnak fel –, korábban egyáltalán nem volt díja az ételosztásnak, ami így némi anyagi terhet és főleg adminisztratív kötelezettséget jelent a karitatív szervezetek számára: legfőképpen azt, hogy harminc nappal a tervezett ételosztás előtt be kell jelenteni.

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei szervezete gúnyos közleményben reagált a javaslatra: szerintük a területfoglalás napi költsége nagyjából egy adag töltött káposzta árának felel meg, ezért „kézenfekvőnek látszik a javaslat, hogy a területfoglalás díját ne költséges adminisztrációval, hanem természetbeni juttatással térítsék meg. Az ételosztó szervezetnek így alkalmanként csak egy adag töltött káposztát kell adózás céljából félretennie az éhezők elől. Az ellenőrzéssel megbízott közterület-felügyelők, illetékesek pedig egy adag töltött káposzta elfogyasztásával segíthetnének kiegyenlíteni a tartozást.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.