Eltitkolták Rogán Antal lakossági fórumát

A Fidesz sajtóosztálya „elfelejtette” a nyilvánosság előtt meghirdetni, hogy Rogán Antal is tart nemzeti konzultációs fórumot.

Hutter Marianna
2017. 11. 16. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igencsak feledékeny lehetett a Fidesz sajtóosztálya, ugyanis „elfelejtették” a nyilvánosság előtt meghirdetni, hogy Rogán Antal is tart nemzeti konzultációs fórumot – tudta meg a Magyar Nemzet. A kormánypárt vezető politikusai október 11-én kezdtek országjárásba, amelyet a tervek szerint holnap fejeznek be. A Fidesz honlapján hetente frissültek a konzultációs fórumok helyszínei és időpontjai, ám a közelmúltban egyetlen alkalommal sem jelezték, hogy Rogán Antal is tartana konzultációs fórumot. Ennek okára lapunk rákérdezett a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztályánál is. Válaszul a Borsod Online című megyei lap Rogán Debrecenben tartott fórumáról szóló cikkének linkjét küldték el, bizonyítva, hogy a miniszter mégis részt vett ilyen rendezvényen. A link mellett a sajtóosztály az alábbi megjegyzést is tette: „Javasoljuk, hogy máskor a kérdés feltevése előtt alaposabban tájékozódjon.” Utóbbi megjegyzés már csak azért is cinikus, mert bár a fideszes politikusok és főként miniszterek fórumairól az állami hírügynökség rendszeresen beszámolt, Rogán Antaléról még ők sem tették.

Legalábbis a miniszter nevére rákeresve semmilyen beszámolót nem találtunk a debreceni fórumról. Lapunk újabb kérdést intézett a Miniszterelnöki Kabinetirodának, hogy megtudjuk, miért nem hirdették meg a Fidesz oldalán Rogán fórumát a többi politikuséval ellentétben, ám erre már nem kaptunk választ.

Az, hogy a miniszter debreceni rendezvényét inkább nem verték nagy dobra, már csak azért is visszás, mert egyébként éppen ő felel a kormányzati kommunikációért. Ám annak fényében nem meglepő, hogy Rogán az elmúlt években a hibásan kitöltött vagyonnyilatkozatától kezdve helikopteres utazásáig számtalan kínos ügybe keveredett, így nem túl gyakori, hogy a nyilvánosság elé álljon. Az sem segíthette a fórum minél szélesebb körben való meghirdetését, hogy amikor tavasszal előre tudható volt, milyen időpontokban tart nemzeti konzultációs fórumot Rogán, akkor ez nemcsak a sajtó, hanem politikai riválisa érdeklődését is felkeltette. Így Juhász Péter, az Együtt elnöke maga is elment a miniszter fórumára, hogy kérdéseket tegyen fel neki.

A konzultációs fórumokkal kapcsolatban érdekesség az is, hogy azok megtartásában egyáltalán nem vett részt Lázár János a Fidesz honlapja szerint. Ez nemcsak azért meglepő, mert a Miniszterelnökséget vezető miniszterről köztudott, hogy milyen gyakran tart lakossági fórumokat, hanem azért is, mert az elmúlt időszakban is igen aktív volt ezen a téren a saját választókörzetében. Kérdés: az, hogy a miniszter mellőzte a nemzeti konzultációs fórumokat, és helyette csak szokásos lakossági fórumait tartotta meg, már annak a jele-e, hogy megkezdte visszavonulását az országos politikától? Mint ismert, Lázár először lapunk kérdésére mesélt arról, inkább választói kerületében munkálkodna a 2018-as választások után. Még kedd este kerestük a Miniszterelnökség sajtóosztályát, miért nem vett részt Lázár János a nemzeti konzultációs fórumsorozatban, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

A Magyar Nemzet a kormánypárt oldalán található információkból készített összesítése szerint az elmúlt hetekben Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója tartotta a legtöbb nemzeti konzultációs fórumot, nevezetesen tizenegyet. A második helyezett nyolc fórum megtartásával Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője lett. A képzeletbeli bronzérmet hét fórum megtartásával Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó, Kiszelly Zoltán politológus és Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő kapta. A miniszterek közül Fazekas Sándor földművelésügyi, illetve Kósa Lajos tárca nélküli miniszter bizonyult a legszorgalmasabbnak öt fórummal.

A Fidesz egyébként szerdán közölte: telefonos „tájékoztató” kampányt indít a nemzeti konzultációról. A hírt éppen a fórumokban jeleskedő Hidvéghi Balázs jelentette be, aki arról beszélt: a telefonos kampányban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél majd a nemzeti konzultációról. Kérdésre válaszolva hozzátette: azokat hívják fel, akik a Fidesz korábbi akciói során aláírásukkal és adataik megadásával felhatalmazták a pártot a kapcsolattartásra. A Rogán-minisztérium államtitkára, Dömötör Csaba egyébként kedden azt állította közösségi oldalán: eddig több mint 1,1 millióan töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.